terug

Differentiatiestage Klinische farmacie

Klinische Geriatrie

Duur
9 maanden
Wat gaat de aios leren?

Competenties
Medisch handelen/ Vakinhoudelijke bekwaamheid 
De AIOS is inhoudelijk in staat de kennis over farmacotherapie en de verschillende aspecten van het zorgpad kwetsbare ouderen zoals genoemd in de eindtermen toe te passen in de dagelijkse farmaceutische praktijk.

Communicatie 
De AIOS communiceert adequaat met (klinisch) geriaters, specialisten oudergeneeskunde, verpleegkundigen en indien van toepassing patiënten.

Samenwerking
De AIOS stemt zijn/haar bijdrage af op de samenwerkingspartner en verplaatst zich in diens wensen.

Organisatie 
De AIOS organiseert het werk consistent en gestructureerd, met oog voor kwaliteit en efficiëntie en rekening houdend met grenzen in tijd, middelen en mensen.

Maatschappelijk handelen 
De AIOS handelt in maatschappelijk belang door goed geneesmiddelengebruik en therapietrouw te bevorderen en incidenten en risico's te voorkomen.

Kennis en wetenschap
De AIOS handelt wetenschappelijk verantwoord en werkt mee aan innovatie van het vakgebied, met inachtneming van de grenzen van eigen bekwaamheid en het op peil houden van de eigen deskundigheid.

Professionaliteit
De AIOS ondersteunt de patiëntenzorg op integere en betrokkenb wijze, overeenkomstig hetgeen professioneel en ethisch verantwoord wordt geacht binnen de beroepsgroep.

Eindtermen van de differentiatie

AIOS heeft kennis van:

  • de farmacokinetische en -dynamische veranderingen die optreden bij de ouder wordende patiënt.

AIOS beheerst:

  • de theorie over pathofysiologie en ziektebeloop van verschillende geriatrische aandoeningen cq. syndromen.

AIOS is in staat om:

  • bij een (complexe) geriatrische patiënt met polyfarmacie een medicatiereview uit te voeren en medicatieadviezen te formuleren (volgens een gevalideerde methode).
  • het zorgpad kwetsbare ouderen met al zijn aspecten zelfstandig in te vullen.
  • inhoudelijk de kennis over farmacotherapie zoals genoemd in de eindtermen toe te passen in de dagelijkse geriatrische farmaceutische praktijk.
  • een farmacotherapeutisch behandelplan te formuleren (incl. literatuuronderbouwing) en te bespreken met een individuele patiënt of diens vertegenwoordiger.
  • bij een geriatrische patiënt geneesmiddelconcentraties en laboratoriumwaarden te interpreteren en op basis daarvan adviezen te geven.
  • zelfstandig voor nieuwe geneesmiddelen ziekenhuisbeleid af te stemmen in samenwerking met de geriater/internist ouderengeneeskunde.
Show-and-tell

Op te vragen bij opleider, begeleider en AIOS ziekenhuisfarmacie van het Martini Ziekenhuis.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling