terug

Differentiatiestage Hoofdpijn

Complexe hoofdpijn

Duur
4 maanden
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Het betreft een drie maanden durende stage van 2-2,5 dagen per week in een groot algemeen perifeer opleidingsziekenhuis. Het Martini Ziekenhuis is een topklinisch

opleidingsziekenhuis, deel uitmakend van de STZ-ziekenhuizen.

Het ziekenhuis heeft een uitstekend toegeruste afdeling KNF en radiologie. Er is vanuit de neurologie een nauwe samenwerking met de neuropsychologen, neuroradiologen, psychiaters en neurochirurgen.

Deze stage geeft een unieke kans om je te bekwamen in de behandeling van complexe hoofdpijnsyndromen. Je neemt deel aan de interdisciplinaire zorg rondom primaire en secundaire hoofdpijnsyndromen. Een groot deel van de verwijzingen zijn tertiair via neurologen vanuit andere centra.

Je krijgt inzicht hoe een hoofdpijncentrum op te zetten in een perifeer ziekenhuis.

Hoofdpijn is de meest voorkomende neurologische aandoening waarmee patiënten onze polikliniek of eerste hulp bezoeken. Het is daarmee een neurologische aandoening met een grote maatschappelijke impact.

Tijdens deze polikliniek stage zie je veel patiënten met hoofdpijn: zowel primaire en secundaire hoofdpijnsyndromen.

Extra mogelijkheid is het leren interpreteren van een echo van de arteria temporalis, het geven van GON-blokkades bij clusterhoofdpijn en het geven van botulinetoxine in het kader van chronische migraine.

Ook is er de gelegenheid om te participeren aan lopende wetenschappelijke trials.

Je leert de hoofdpijnnetwerken zowel binnen en buiten het ziekenhuis kennen. Na deze stage ben je in staat straks een hoofdpijn polikliniek op te zetten en te leiden.

Hoe ga ik leren?
Op de hoofdpijnpoli zie je patienten met complexe problematiek, daarnaast zie je deze patienten tijdens een multidisciplinair spreekuur. Je leert samen te werken met een hoofdpijnverpleegkundige, psycholoog, psychiater, gynaecoloog en fysiotherapeut. Je krijgt 1-op-1 supervisie van de hoofdpijnneuroloog, onder haar supervisie leer je eenvoudige behandelingen (GON-blokkade: de suboccipitale injectie bij clusterhoofdpijn).
Je neemt deel aan de jaarlijkse vergadering van de NHV (Nederlandse Hoofdpijn Vereniging). Je neemt deel aan de hoofdpijncursus in het LUMC. Bijwonen (en eventueel leren) van toedienen van botulinetoxine bij de behandeling van chronische migraine. En uitvoeren en interpreteren van een echo van de a. temporalis.
Samen met de neuroloog kun je participeren aan lopende wetenschappelijke hoofdpijntrials.
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling