terug

Differentiatiestage Doelmatigheid

Value Based Health Care / Gezondheidseconomie

Duur
9 maanden
Wat gaat de aios leren?

Met de komst van een stijgend aantal dure geneesmiddelen is het vanuit maatschappelijk oogpunt noodzakelijk dat deze doelmatig worden ingezet. Value Based Health Care (VBHC) is gericht op het maximaliseren van de waarde van zorg voor de patiënt en het reduceren van zorgkosten. Het opschalen van VBHC wordt onderschreven in het standpunt van de Federatie Medisch Specialisten. Ziekenhuisapothekers van Santeon fungeren als geneesmiddelenexpert binnen diverse dure geneesmiddelencommissies. Voor het initiëren, uitvoeren en rapporten van uitkomstenonderzoek op grote retrospectieve datasets is gespecialiseerde epidemiologisch en statistische kennis noodzakelijk.

Competenties

Medisch handelen / Vakinhoudelijke bekwaamheid 
- Treedt als farmacotherapeutische behandelaar op in de farmaceutische patiëntzorg bij patiëntbesprekingen, visites, en multidisciplinaire overleggen.
- Beoordeelt wetenschappelijk literatuur en is in staat dit naar (loco-) regionale richtlijnen te vertalen.

Communicatie 
Communiceert helder en adequaat met interne voorschrijvers, collega’s en mede-commissieleden. Tevens wordt patiëntgebonden communicatie eenduidig en helder vastgelegd voor anderen indien dit van meerwaarde is (bv. consult vastleggen in patiëntendossier). 

Samenwerking 
Werkt op effectieve en fijne manier samen collega’s, behandelaren en mede-commissieleden. 

Organisatie 
Organiseert het werk consistent en gestructureerd met oog voor kwaliteit en efficiëntie en rekening houdend met grenzen in tijd, middelen, wetgeving en mensen/medewerkers.

Maatschappelijk handelen 
Handelt in maatschappelijk belang door o.a. de principes van value based health care te gebruiken binnen het ontwikkelen van (loco-) regionale richtlijnen en het hierbij sturen op kwaliteit en kostenbesparing.

Kennis en wetenschap 
 - Schoolt zich binnen het vakgebied van de klinische epidemiologie. 
-  Handelt wetenschappelijk verantwoord en innoveert op basis van de principes van value based health care, met inachtneming van de grenzen van eigen bekwaamheid en het op peil houden van de eigen deskundigheid.

Professionaliteit
Het op integere en betrokken wijze ondersteunen van de patiëntenzorg, overeenkomstig hetgeen professioneel en ethisch verantwoord wordt geacht binnen de beroepsgroep.
 

Eindtermen van de differentiatie

  • Opzetten, uitvoeren, publiceren en (mondeling) presenteren van niet-WMO plichtig retrospectief onderzoek op een grote dataset.
  • Scholing in het uitvoeren en beoordelen van klinisch epidemiologisch onderzoek 
  • Analyseren van (grote) datasets met behulp van programmeertaal R en/of Python.
  • Farmaceutische zorg verlenen binnen het gekozen aandachtsgebied
  • Bijdragen aan richtlijn dure geneesmiddelen binnen het gekozen aandachtsgebied
Hoe ga ik leren?

De hoeksteen van de differentiatie leunt op de opleiding tot klinisch epidemioloog A. Deze opleiding is in ELOZ  benoemt als mogelijke differentiatierichting, echter het compleet voltooien van deze opleiding binnen de tijdsspanne van de differentiatiefase is niet toereikend. Tevens is het wenselijk dat de opgeleide ziekenhuisapotheker klinische ervaring binnen het speelveld opdoet met specifieke projecten en participeert in MDO’s. Door de toenemende rol van data-analyse is het noodzakelijk om deze techniek te beheersen. Hiertoe is in deze de differentiatie de verplichting opgenomen om het certificaat R programmer (Datacamp.com) te behalen

 De AIOS maakt voor klinische verdieping en onderzoek een keuze uit één van de lopende Santeon dure geneesmiddel programma’s: mammacarcinoom, prostaatcarcinoom, coloncarcinoom, hemato-oncologie, IBD, reumatoïde artritis of psoriasis. Een medisch specialist van de gekozen klinische verdieping zal optreden als specifiek deskundig begeleider bij het individueel differentieplan.

Met deze differentiatie wordt de AIOS optimaal voorbereid op een toekomst waarbij het doelmatig inzetten van geneesmiddelen een steeds grotere rol zal spelen.

Deze differentiatie is een compleet overzicht aan mogelijke activiteiten om enerzijds in de differentiatie het accent te leggen op de gezondheidseconomie en anderzijds meer op de VBHC. Door het beschikbare netwerk in het Martini Ziekenhuis, Santeon, UMCG / Rijksuniversiteit Groningen en daarbuiten, is het aan te bieden activiteiten binnen deze differentiatie groot.

Show-and-tell

Op te vragen bij opleider, begeleider en AIOS ziekenhuisfarmacie van het Martini Ziekenhuis.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling