terug

Differentiatiestage Benigne gynaecologie

Differentiatiestage benigne gynaecologie & endoscopie

Duur
6 maanden
12 maanden
Wat gaat de aios leren?

Opleiden tot gynaecoloog met benigne gynaecologie/endoscopische gynaecologie als aandachtsgebied.
Inzicht in pathofysiologie, diagnostiek en behandeling van tweedelijns-benigne gynaecologie en gynaecologische endoscopie.

Na 12 maanden stage zijn de volgende doelen behaald:

  • Zelfstandig gynaecologie spreekuur kunnen doen voor reguliere problematiek.
  • Adequaat gebruik en interpretatie van diagnostische middelen (gynaecologisch onderzoek, echoscopie, GIS echoscopie, diagnostische hysteroscopie en het kunnen interpreteren en toepassen van de uitslagen.
  • Beheersen van endoscopische chirurgie:
    • Diagnostische en therapeutische hysteroscopie: niveau 4
    • Laparoscopische cystectomie of adnexextirpatie: niveau 4
    • Laparoscopische sterilisatie: niveau 4
    • Laparotomie/abdominale uterusextirpatie: niveau 3-4
    • Totale laparoscopische hysterectomie: niveau 3-4
  • Supervisie van de overige AIOS
  • Participatie in het team, voorbereiden en bijwonen van diverse besprekingen, Multi disciplinaire overleggen en onderwijsmomenten.
  • Kennis van diagnostiek en behandeling van bekende complicaties van de benigne gynaecologie en de gynaecologische endoscopie.

Kennis van de anatomie van het kleine bekken, pathofysiologie en behandelingen van benigne gynaecologische problematiek.

Hoe ga ik leren?

De maatschap bestaat uit 10 gynaecologen en 2 chef-de-Clinique. Waarvan 4 gynaecologen met aandachtsgebied algemene en endoscopische gynaecologie.
Het complete spectrum van diagnostische en therapeutische mogelijkheden van tweedelijns obstetrische zorg wordt hier aangeboden.

De stafleden houden zich bezig met wetenschappelijk onderzoek (participatie en zelf opgezet onderzoek). Er is met regelmatig een onderzoekstudent werkzaam voor een wetenschappelijke stage. Studies waaraan de gynaecologen hebben deelgenomen of gaan deelnemen zijn o.a.: de Misorest studie, de Ensure studie en de Triple M studie.

Polikliniek
De organisatie rond de intake van nieuwe patiënten is goed georganiseerd doordat er sprake is van 1 locatie waarop de zorg wordt verleend en de aanwezigheid van duidelijke protocollen en zorgpaden . Er wordt gebruik gemaakt van een gynaecologisch EPD met registratie van kwaliteitsindicatoren.

Aantal nieuwe patiënten en endoscopische operaties per jaar

Nieuwe patiënten
2016: 4306
2017: 4939
2018: 5500 (prognose)

2016 2017 2018
TLH 72 79 89
AUE 34 42 33
Lap cystectomie 19 20 28
Lap adnex 74 57 71
Lap sterilisatie 30 35 21
Diag hysteroscopie 138 132 136
Ther hysteroscopie 175 184 185

Indeling stages
Persoonlijk opleidingsplan (POP) is mede afhankelijk van ervaring, wensen en duur stage (minimaal 6 maanden, voorkeur 1 jaar). Afhankelijk van de POP en de evaluatiegesprekken met de opleiders kan het rooster individueel aangepast worden.
Maximaal 40% algemene O&G en 60% differentiatie:
Er wordt wekelijks polikliniek benigne gynaecologie gedaan. Er zijn vaste dagen poli/supervisie en OK om te streven naar zoveel mogelijk continuïteit van zorg en vaste begeleiders op de poli met laagdrempelig supervisie en optimale OK benutting voor de differentiatie AIOS.
In eerste 3 maanden van de stage wordt elke 2 weken een KKB of OSATS van de poliklinische consulten of operatieve verrichtingen verricht, daarna minimaal 1/maand KKB.
Er wordt gemiddeld minimaal 1/week een dagdeel OK gedaan.
Parallelle verdieping door bijv. wetenschap of organisatorisch project (bijv. onderzoek, logistieke verandering enz). Streven naar 1 publicatie voortkomend uit de stage.
Minimaal 1/jaar bezoek van een relevant congres op benigne gynaecologisch gebied.
Eens per 2 maanden zal een voortgangsgesprek worden gevoerd waarbij het e-pass portfolio als leidraad wordt gebruikt. De differentiant kan daarbij aangeven welke competenties nog moeten worden gehaald.

Arbeidsvoorwaarden
Minimale aanstelling van 80%. Diensten afgestemd op stage.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling