terug

Differentiatiestage

Oncologische Urologie

Duur
6 maanden
12 maanden
Wat gaat de aios leren?

Sinds 2000 heeft de Urologie in het Martini Ziekenhuis een opleidingserkenning en kunnen AIOS hier 1 – 2 jaar worden opgeleid. Een breed aanbod aan Urologische problematiek komt aan bod in het Martini Ziekenhuis. Sinds 2015 beschikt het ziekenhuis over een da Vinci Xi operatierobot. Deze operatierobot wordt in het bijzonder ingezet voor de behandeling van oncologische patiënten. De opleidingsgroep Urologie in het Martini Ziekenhuis bestaat uit vijf Urologen. Vier van hen hebben de oncologische urologie als aandachtsgebied. Daarnaast zijn er twee verpleegkundig specialisten, een AIOS en een ANIOS werkzaam.

Tijdens de differentiatiestage Oncologische Urologie neemt de AIOS in volle breedte kennis van de oncologische urologie. De AIOS zal een breed palet aan verrichtingen zich eigen kunnen maken, zal betrokken zijn van het gehele zorgproces van oncologische urologische patiënten (waaronder onco-urologische spreekuren en participatie in multidisciplinaire besprekingen) in het Martini Ziekenhuis. Bijzondere aandacht wordt besteed aan het verder ontwikkelen van de robot chirurgische vaardigheden van de AIOS. Er wordt voor deze differentiatiestage een individueel opleidingsplan opgesteld waarbij rekening gehouden wordt met wensen, ervaring en capaciteiten van de AIOS.

Wat gaat de aios leren?

Open chirurgie, laparoscopie en robot chirurgie.

Verrichtingen die de AIOS kan leren zijn:

• Nefrectomie/ Nefro-ureterectomie (open/laparoscopisch)

• Partiele nefrectomie (open/laparoscopisch)

• Robot geassisteerde laparoscopische prostatectomie (RALP)

• Pelviene lymfklierdissectie (open/laparoscopisch/robot)

• Radicale cystectomie met urinedeviatie (open/robot)

De AIOS zal in het bezit moeten zijn van het “robot certificaat” (ORSI).

Hoe ga ik leren?

• In een veilig en open opleidingsklimaat krijg de AIOS de ruimte om kennis te nemen van en actief te participeren in alle aspecten van de oncologische-urologie in een topklinische setting.

• De AIOS zal werken onder supervisie van 4 urologen die zich allen hebben toegespitst op de behandeling van de onco-urologische patiënt.

• De afdeling Urologie beschikt over 5 dagen OK voor algemene urologie en onco-urologische behandelingen. Alle behandelingen vinden plaats met behulp van de meest moderne apparatuur (laparoscopie, de nieuwste daVinci robot).

• Deelname aan wetenschappelijk onderzoek wordt op prijs gesteld, waarbij de mogelijkheid gegeven kan worden om data te presenteren op een (inter)nationaal congres.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling