terug

Differentiatiestage Therapeutic drug monitoring

Differentiatie TDM & Toxicologie binnen de opleiding tot ziekenhuisapotheker

Duur
12 maanden
Wat gaat de aios leren?

Het MUMC+ biedt een differentiatiestage TDM& Toxicologie aan als vervolg op de verkregen vaardigheden uit het opleidingsprogramma voor ziekenhuisapothekers. Na een algemene introductie en kennismaking zal aan de hand van de wensen van de AIOS en binnen de mogelijkheden van het laboratorium een individueel opleidingsprogramma worden samengesteld. Verdieping kan plaatsvinden op het gebied van TDM, Klinische toxicologie en Forensische toxicologie en Onderzoek (zie werkzaamheden).

In het laboratorium hebben we van ongeveer 50 middelen een gevalideerde analyse die we gebruiken in de dagelijkse praktijk, daarnaast zijn en er nog tientallen analyses die we gebruiken in het kader van (wetenschappelijk) onderzoek. Er worden jaarlijks ongeveer 30.000 analyses uitgevoerd, waarvan een groot deel immunosuppressiva zijn. Het laboratorium is ISO 15189 geaccrediteerd. Het laboratorium van het MUMC+ heeft een nauwe samenwerking met het laboratorium van het Radboud UMC.

Werkzaamheden differentiatie:
Hieronder staan de verschillende mogelijkheden beschreven waaruit een differentiatieproject zou kunnen bestaan.

Therapeutic Drug Monitoring en Klinische Toxicologie:
Het laboratorium voert voor een groot aantal (genees)middelen diagnostiek en advisering en levert daarmee een belangrijke bijdrage aan de individuele patiëntenzorg. Een belangrijk onderdeel van ons analysepakket is de analyse van immunosuppressiva. De huidige patiëntenzorg willen we nog verder optimaliseren door gebruik te gaan maken van een alternatieve matrix (de Mitra tip) i.p.v. bloed of de DBS. Hierover hebben we ook nauw contact met de afdeling nefrologie. Verdere uitbreiding naar andere vakgebieden behoort tot de mogelijkheden.

Forensische toxicologie

Het onderdeel forensische toxicologie staat in het MUMC+ nog in de kinderschoenen, maar daar zou een differentiatieproject zeker een belangrijke bijdrage aan kunnen leveren. We gaan ons richten op het bevestigen van drugs of abuse in verschillende matrices, onderzoek doen in volbloed en het verrichten van post-mortem onderzoek op lichaamsmaterialen. In het MUMC+ is een forensisch toxicoloog werkzaam.

Onderzoek

De belangrijkste onderzoekslijn van het laboratorium is de TDM van tyrosine kinase remmers gebruikt in de longoncologie. Hierbij wordt gekeken of m.b.v. TDM de behandeling geoptimaliseerd kan worden. Diverse onderzoekers, analisten en apothekers zijn betrokken bij deze onderzoeken.

Na een inwerkperiode zullen de concrete activiteiten en projecten worden bepaald in één of meerdere van bovenstaande gebieden die de AIOS zoveel mogelijk zelfstandig en in samenwerking met ziekenhuisapothekers, manager en analisten zal uitvoeren. De volgende activiteiten (afhankelijk van het project) zullen onderdeel zijn van de werkzaamheden: opzetten van validaties, advisering rondom uitslagen, verdere verdieping in de farmacokinetiek, verdieping in de gebruikte analysemethode, onderwijs en deelname aan MDO’s en het toxicologieoverleg. Bovendien zal de AIOS ook betrokken worden bij de dagelijkse gang van zaken van het laboratorium.

Hoe ga ik leren?

Zie voor "Hoe ga ik leren" svp de Downloads.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling