terug

Differentiatiestage Overig

Zorgmanagement: Het gaat over het belang van betrokkenheid van de medisch specialist in dienstverband bij beleid in de organisatie om goede zorg te kunnen bieden.

Duur
3 maanden
Wat gaat de aios leren?

Als medisch specialist ben je naast je directe werk in de zorg betrokken bij het beleid en management van de organisatie: binnen het team waar je werkt, binnen de managementstructuur en als lid van de medische staf. Dat vraagt soms andere competenties dan waar je in opgeleid bent. Hoe manage je je team rond een patiënt? Wat is je leiderschapsstijl? Hoe ben je effectief in het uitdragen en realiseren van je visie? Hoe combineer je je taken in de zorg en in het beleid? Hoe werk je samen met managers en bestuur om je doelen te bereiken? Hoe werkt überhaupt een zorgorganisatie en hoe bereikt ze haar strategische doelen en een gezonde bedrijfsvoering? Hoe verlopen de contacten met zorgverzekeraars, de IGJ, de raad van toezicht, ketenpartners? En, hoe worden de artsen betrokken in het beleid van de organisatie? Deze vragen gaan over het belang van betrokkenheid van de medisch specialist in dienstverband bij beleid in de organisatie om goede zorg te kunnen bieden.

In deze verdiepingsstage is ruimte voor persoonlijke ontwikkeling als medisch specialist op het gebied van leiderschap en het verkrijgen van inzicht in bedrijfsvoering en strategie van een zorgorganisatie. Dit is van persoonlijke waarde voor de medisch specialist, maar ook voorwaardelijk om binnen het specialisme toekomstbestendige, kwalitatief hoogstaande en doelmatige zorg te realiseren voor patiënten en verwijzers.

Het verdiepingsthema.

In overleg met jou en de supervisor/opleider stellen we een individueel leerplan op afhankelijk van jouw specifieke leerdoelen en ontwikkelwensen. Hierbij is binnen de stage veel ruimte voor individuele begeleiding en eigen specifieke leerdoelen. Op deze wijze is het mogelijk om ruimschoots aan diverse competenties te werken.

Daarbij zoeken we afhankelijk van het gekozen thema de samenwerking op met relevante partners zoals bijv. collega instellingen of stakeholders.

welke activiteiten van de revalidatiearts betreffen deze stage:

Na een kennismakingsgesprek betreffende motivatie en leerdoelen wordt een vraagstuk geformuleerd. Dit vraagstuk wordt dan met je opleider afgestemd en vastgesteld. Dit kan breed zijn: maatschappelijk maar ook medisch inhoudelijk van aard.

Er wordt een voorbereiding van je verwacht middels een vraagstuk bij aanvang van de stage en zelfstudie: Uitwerken opdracht met SMART doel; evaluatie hiervan na 2-3 wk. Hierin kunnen beide organisaties betrokken worden; of analyse op plaats a voor toepassen op plaats b en vise-versa. Dit in overleg met de RvB van de organisaties

Zelfstudie: N.a.v. de opdracht: keuze uit beschikbare scholing: bijv. Introductie E-learning: Future Learn Module: kosten van de zorg. (oa Wouter Bos). Online module met teksten, video en eindtoets. Kosten uit bestaande opleidingsbudget van de AIOS. Modules van GoodHabitz bij Adelante. Diverse naslag/leerboeken over management en besturen bij de begeleiders

Leeronderdelen: afhankelijk van het gekozen thema wordt het thema leidinggeven (EPA: leidinggeven en organiseren) met daarbij een toetsbaar eindresultaat in de vorm van een CAT vanuit de vraagstelling; bv KPB vanuit praktijk gerelateerd inhoudelijk probleem binnen de vraagstelling; Reflectie op leren van nieuwe elementen.

Voordracht voor de RvB en/of Medische staf. Mogelijk schrijven van implementatieplan.

Hoe ga ik leren?

Introductieperiode: afhankelijk van de zelf geformuleerde opdracht: mogelijkheden zijn: meet de board ( Adelante - Revant ). Doel overzicht over beide organisaties krijgen. Doelmatigheid van zorg; Meekijken op strategisch en/of financieel terrein. Gesprekken met deskundigen uit de organisatie: beleid, financiën, planning etc.

Hierbij kan gedacht worden aan gedeelde aanwezigheid op een van beide locaties. Overleg op afstand. Er wordt een grote mate van zelfstandigheid verwacht. Directe begeleiding door de RvB van een der instellingen. Deelnemen managementoverleg op afdelingsniveau of RvB niveau.

Locatie(s) stage: Adelante Hoensbroek of Revant Breda afhankelijk van voorkeur en begeleider.

Patiënten/ziektebeelden/aandoeningen?: Het betreft algemene competenties los van de patiëntenzorg. Mocht je specifieke interesse hebben tijdens de stage voor patiënt ervaringen in een andere instelling: in overleg enige patiëntenzorg taken indien passend binnen de leerdoelen. ( bv voor implementatie van beleid op de werkvloer)

Leerdoelen/Eindtermen:

Leiding geven en organiseren (medisch leiderschap) omvat activiteiten op het gebied van verantwoordelijkheid nemen, leiding geven en organiseren.

  • Verantwoordelijkheid nemen voor kwaliteitsbeleid en organisatie vraagstukken op instellingsniveau (basis) of regionaal, landelijk en specialisme overstijgend niveau (verdieping).

• Bijdrage leveren aan toegankelijke en betaalbare zorg nu en in de toekomst;

• Deelnemen aan plan van aanpak voor implementatie richtlijn, optimalisering kwaliteit van zorg of organisatie van zorg op team of afdelingsniveau. (dit afhankelijk van het gekozen onderwerp.)

  • werkt projectmatig.
  • maakt beleid op basis van geldende protocollen en evidence based practice, kwaliteitsindicatoren en zinnige & zuinige zorg.
  • beheerst motivatietechnieken om draagvlak en verandering te creëren: aanmoedigend, sturend, corrigerend, gezamenlijke besluitvorming

Cursussen en literatuur: passend bij het onderwerp kan in overleg bepaald worden een introductiecursus in management te volgen of verdieping op financieel terrein.

E-learning: bv Future Learn Module: kosten van de zorg. (oa Wouter Bos). Of andere modules: Na te vragen bij begeleiders

Te beoordelen vaardigheden/taken & competenties:

Leidinggeven en verantwoordelijkheid nemen voor organisatievraagstukken

Projectmatig werken

Motivatietechnieken voor draagvlak en verandering te creëren

In te zetten toetsings- en beoordelingsinstrumenten: CAT; 360 gr feedback; beoordeling presentatie of verslag van de vraagstelling van de stage.

Wijze van beoordeling stage:

De begeleiders: RvB van Adelante: Drs YY van Horn en/of Revant: drs L van der Dusse hebben een afsluitend gesprek met beoordeling van de toets en beoordelingsinstrumenten.

Middels een einde stage beoordeling in het portfolio zal de beoordeling met reflectie verslag worden vastgelegd. De opleider van de AIOS zal eveneens van de bevindingen op de hoogte worden gesteld.

Samenwerkende instellingen
Adelante Zorggroep
Revant medisch specialistische revalidatie
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling