terug

Differentiatiestage Overig

Medisch Onderwijs binnen MUMC+ en Adelante zorg

Duur
3 maanden
Wat gaat de aios leren?

De aios verbreed zijn/haar kennis en vaardigheden op twee gebieden namelijk onderwijs geven en onderwijs ontwikkelen. Dit wordt bereikt door:

Onderwijs geven:

  • Kennis en leren toepassen van probleem gestuurd onderwijs
  • Ontwikkelen van didactische vaardigheden
  • Toepassen van verschillende onderwijsvormen
  • Vergroten aanpassingsmogelijkheden binnen onderwijs
  • Onderwijs geven tijdens en na een patiëntencontact
  • Leren superviseren, coachen en begeleiden

Onderwijs ontwikkelen:

  • Kennis en vaardigheden ontwikkelen om nieuw onderwijs te ontwikkelen of bestaand onderwijs kritisch te beoordelen
  • Nieuwe onderwijsmomenten creëren
  • Bestaand onderwijs verbeteren

Kwaliteit

We zorgen met de opleidingsgroep voor een goede voorbereiding; we hebben apart tijd beschikbaar buiten de patientenzorg om deze stage uit te voeren. Samen kiezen we voor de best haalbare stage met elkaar.

Onderdelen zijn: keuzeblok revalidatiegeneeskunde bachelor 2; onderwijspoli bachelor 3; tutorgroep begeleider; onder begeleiding verzorgen van colleges in de revalidatiegeneeskunde; 4.In de Masterfase begeleiden van keuzecoassistenten en semi-artsen tijdens hun stage in het MUMC+. Onderwijs aan paramedici hogeschool Zuyd waardoor er een breed pallet van mogelijkheden kan worden geboden.

Wie zijn wij?

In nauwe samenwerking met Adelante vormt de medische staf van Adelante locatie MUMC+ een hechte groep van stafleden met verschillende aandachtsgebieden. Daarbinnen vormt in samenwerking met de Faculty of Health, Medicine and Lifesciences (FHML) van de Universiteit Maastricht het medisch onderwijs een belangrijke rol. Naast de opleiding tot revalidatiearts kan een keuzestage medisch onderwijs worden gevolgd. Deze keuzestage kan door een AIOS revalidatiegeneeskunde worden gevolgd om de EPA supervisie en onderwijs basis en verdieping tot zijn/haar competentie te kunnen rekenen.

Hoe ga ik leren?

De aios bereikt het bovenstaande door deel te nemen op verschillende onderwijsniveaus, namelijk Universitair, HBO en vervolgopleidingen. De aios is een actief lid binnen de verschillende betrokken groepen. Binnen de Universiteit van Maastricht wordt het mogelijk gemaakt verschillende cursussen te volgen in docent professionalisering. Daarnaast verdiept de aios zich zelfstandig in de gewenste onderdelen van het medisch onderwijs. De mate van supervisie wordt vastgesteld in overleg met de aios.

Show-and-tell

Ervaring aios: tijdens het volgen van de bovenstaande differentiatiestage heb ik multidisciplinair gewerkt, zo heb ik een opdracht ontwikkeld waarin de stagiaires van verschillende disciplines samenwerken met de arts-assistent. Ook heb ik de mogelijkheid gehad verschillende rollen binnen het medisch onderwijs te vervullen zoals tutor, mentor, lid blokplanningsgroep en specialist. Dit maakte het een afwisselende en leerzame stage.

Ervaring lid opleidingsgroep: De AIOS wordt binnen het onderwijsonderdeel voortdurend begeleid en gesuperviseerd. Er is in overleg een keuze mogelijk van verschillende onderwijsonderdelen die door het jaar heen wordt gegeven in Maastricht en Hoensbroek. Naast enige vaardigheid in het geven van onderwijs wordt gebruik gemaakt van het brede pallet van de onderwijsondersteuning van O en O van e FHML. Het is leerzaam, gezellig en onderwijs geven is fun!

Samenwerkende instellingen
Adelante Zorggroep
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling