terug

Differentiatiestage Cerebrovasculaire en neurovasculaire aandoeningen

Vasculaire neurologie

Duur
6 maanden
Wat gaat de aios leren?
Vasculaire geneeskunde is een van de academische speerpunten van het MUMC, ook bij de neurologie is de neurovasculaire zorg een speerpunt. Daarnaast heeft het MUMC ook een regiofunctie voor Maastricht-Heuvelland, waardoor in deze stage de neurovasculaire zorg in brede zin (zowel regionale als topklinische zorg) aan bod komt. De neurovasculaire stage is multi-disciplinair opgebouwd met oa. betrokkenheid van de afdelingen neuroradiologie, interventie-radiologie, KNF, neurochirurgie en vaatchirurgie. De stage wordt begeleid door Dr. R.J.van Oostenbrugge, Dr. M.Voorend en Dr. J.Staals.- TIA-service (dagopname) - Neurovasculaire poli (o.a. risicomanagement beroertepatiënten, nazorg SAB patiënten, neurovasculaire second opinions, en topreferente verwijzingen vanwege vaatmalformaties) Vasculaire NeurologieTijdens de stage kunnen endovasculaire ingrepen (coiling, ia-trombolyse), neurochirurgische ingrepen (o.a. clipping) en vaatchirurgische ingrepen (carotischiryrgie) bijgewoond worden.

De vakgroep neurologie bestaat uit 12 enthousiaste neurologen. Ieder heeft een eigen aandachtsgebied, maar allen zijn betrokken bij de algemeen neurologische zorg, en bij de opleiding. Dr. R.J. van Oostenbrugge is opleider. De neurologen met het aandachtsgebied Vasculaire Neurologie zijn Dr. R.J. van Oostenbrugge, Dr. M. Voorend en Dr. J. Staals.
De afdeling neurologie heeft 22 algemene bedden en 8 medium-care bedden. De afdeling neurologie heeft een belangrijke consultatieve functie op de IC’s. Er zijn algemene poli’s en specialistische poli’s. Er is een neurologisch dagcentrum waar zich o.a. de TIA-service bevindt. De afdeling KNF onder leiding van prof. dr. W. Mess staat bekend om de expertise in het neurovasculaire ultrageluidsonderzoek.
In de opleiding is veel aandacht voor onderwijs, zoals de woensdagochtendsessie met patiëntbesprekingen en – demonstraties, CATs, maandelijks een regionale thema-onderwijsmiddag, radiologie-onderwijs, KNF-onderwijs, pathologiebespreking, en regionale refereeravonden.
Binnen de vakgroep Neurologie vindt veel wetenschappelijk onderzoek. Het neurovasculaire onderzoek spitst zich vooral toe op cerebral small vessel disease.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling