terug

Differentiatiestage Neuro-oncologie

Neuro-oncologie

Duur
3 maanden
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

De neuro-oncologie omvat neurologische complicaties van solide tumoren en hematologische maligniteiten, neurologische complicaties van de behandeling daarvan en de diagnostiek en behandeling van benigne en maligne tumoren die uitgaan van hersenen, ruggenmerg, hersenzenuwen en perifere zenuwen. De neuro-oncologie kenmerkt zich bij uitstek door een multidisciplinair karakter. Intensieve samenwerking is nodig met neurochirurgen, radiotherapeuten, hematologen en oncologen en met verpleegkundig specialisten en revalidatieartsen.

Hersentumorcentrum Maastricht
Het Maastricht UMC+ is één van de NFU geaccrediteerde expertisecentra voor gliomen in Nederland. Daarnaast vervult het MUMC+ een leidende rol in het kader van (supra)regionale samenwerking binnen OncoZON en is er een nauwe samenwerking met MAASTRO, centrum voor radiotherapie, waarbij sinds 2019 tevens behandeling met protonen mogelijk is. Een stage bied een volledig beeld van de neuro-oncologie in al zijn facetten, zowel (neuro-oncologische) complicaties van kanker (en de behandeling ervan), als de behandeling van primaire hersentumoren. Als AIOS participeer je in de regionale tumorwerkgroep, waarbij hoog-complexe specialistische neuro-oncologische zorg is geconcentreerd in het MUMC+, met een bijzondere aandacht voor gliomen, schedelbasistumoren en neurofibromatose type I.

Kijk ook eens op: https://oncologie.mumc.nl/kankersoorten/hersentumorcentrum-maastricht-umc

Hoe ga ik leren?

De AIOS zal participeren in diverse (patiëntgebonden) activiteiten waaronder het zelfstandig spreekuur voeren onder supervisie van de neuro-oncoloog, participeren in multidisciplinaire besprekingen op maandag en donderdag, en betrokken worden als consulent voor de klinische oncologische patiënten. Als AIOS neem je deel aan het cursorisch neurologie onderwijs van het MUMC+ en presenteer je tijdens de stage een patiënt op de wekelijkse patiëntendemonstratie.

Binnen de afdeling neurologie hebben twee neurologen zich specifiek bekwaamd op de neuro-oncologie zorg: Monique Anten en Martijn Broen. De neuro-oncologen hebben een centrale rol in de tumorwerkgroep/zorglijn neuro-oncologie, echter is multidisciplinair een belangrijk kenmerk van neuro-oncologische zorg. De AIOS zal samenwerken met verscheidene specialismen en afdelingen waaronder medische oncologie, radiotherapie, neurochirurgie, neuroradiologie, neuropathologie en verpleegkundig specialisten. Hierdoor is er bijvoorbeeld een uitgelezen kans om de competentie medisch leiderschap verder te ontwikkelen, bijvoorbeeld door het voorbereiden en (gesuperviseerd) voorzitten van een MDO. Tevens zijn er mogelijkheden om in overleg tijdens de stage mee te kijken met andere disciplines (bijv. medische oncologie, radiotherapie, pathologie).

Wetenschappelijk onderzoek is een belangrijk onderdeel van het MUMC+. Patiënten nemen frequent deel aan lokale en (inter)nationale studies. Tijdens de stage kan er zeker ruimte worden gereserveerd voor het uitwerken van een wetenschappelijk project.

Tijdens de stage wordt gewerkt om onderstaande doelen te bereiken, aangevuld met individuele ontwikkelingsdoelen:
- Een goed beeld te hebben van het klinisch beloop en de optimale behandeling van patiënten met verschillende soorten primaire hersentumoren
- Optimaliseren van multidisciplinair werken
- Een goed beeld te hebben van specifieke zorgaspecten bij neuro-oncologische patiënten (waaronder cognitie, pijn, palliatie)
- Een goed beeld te hebben van neurologische complicaties van (systeem)behandelingen
- Optimaliseren van communicatie met patiënt en mantelzorgers over behandelopties; shared decision making;

Ben je geïnteresseerd in een stage met grote diversiteit aan neuro-oncologische casuïstiek? Neem dan contact op!

Image
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling