terug

Differentiatiestage Klinische neurofysiologie

Klinische Neurofysiologie

Duur
12 maanden
3 maanden
6 maanden
9 maanden
Wat gaat de aios leren?

De afdeling klinische neurofysiologie MUMC+ bestaat uit 5 klinisch neurofysiologen, 1 klinisch fysicus, 16 laboranten en een variabel aantal AIOS neurologie. Samen bedrijven wij de klinische neurofysiologie in de volle breedte. Poliklinisch worden er dagelijks routine poliklinische onderzoeken verricht zoals EEG, EMG, zenuwechografie, duplex van de halsvaten en transcranieel duplexonderzoek. Daarnaast komen ook andere onderzoeken regelmatig voor, zoals bijv. oogheelkundig onderzoek (VEP, ERG), EPs, kantteltafeltesten, tremor registraties, temperatuur drempelonderzoeken. Omdat het MUMC+ zowel een regionale als een academische functie vervult, komen we bij de KNF een gevarieerde patientenaanbod tegen; hierdoor bieden wij een blootstelling van eenvoudige tot complexe onderzoeken. 

Daarnaast zijn er spoedonderzoeken en operatie bewakingen. Zo is er meerdere malen per week een bewaking bij carotis desobstructie, een ruggenmerg monitoring bij orthopedische operaties of bij aorta reconstructies. Wij hebben een goed internationaal netwerk en doen ook vasculaire monitoring op afstand, voor onze samenwerkingscentra in Zwitserland en Duitsland. Ook doen wij bewaking op de operatie kamer bij epilepsiechirurgie, tumorchirurgie en ruggenmerg bewakingen neurochirurgische operaties; en anderszins, zoals micro-electrode recordings bij DBS operaties.

Afhankelijk van de behoefte van de AIOS, de opgedane ervaring in basis jaar en wensen voor de toekomst, wordt een stage op maat gecreeerd. Hierbij kan de AIOS meer ervaring opdoen in de basis modaliteiten of verdere verdieping zoeken in specifieke aandachtsgebieden.

Voorbeelden zijn:

  • Vasculaire KNF (zelfstandig verrichten en interpreteren van extra- en transcranieel duplexonderzoek, bewaking bij carotis endarterectomie, emboliedetectie)
  • Operatie monitoring (spinale monitoring bij aorta-chirurgie, neurochirurgische en orthopedische operaties), met extra aandacht voor telemonitoring 
  • EEG diagnostiek bij epilepsiechirurgie, IC-monitoring.
  • Functieonderzoeken van het oog
  • Neuromusculair EMG of zenuwechografie.

Ook het verrichten van wetenschappelijk onderzoek behoort tot de mogelijkheden.

Hoe ga ik leren?

Afhankelijk van het accent van de stage, wordt een plan op maat gemaakt.

Zo kan voor het halen van het leerdoel “zelfstandig verrichten en interpreteren van extracranieel duplexonderzoek”, de aios meekijken en hands-on training krijgen, vervolgens het onderzoek uitvoeren op poliklinische patienten en participeren aan het multidisciplinair overleg “carotis”. Voor meer ervaring in de basis modaliteit EMG, kan de AIOS afhankelijk van niveau en behoefte, zelfstandig EMGs verrichten of jongerejaars AIOS superviseren. Een stage kan ook bestaan uit een combinatie van bovenstaande.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling