terug

Differentiatiestage Klinische farmacie

Psychiatrie binnen de opleiding tot ziekenhuisapotheker

Duur
12 maanden
Wat gaat de aios leren?

Binnen de differentiatie psychiatrie verwerft de AIOS Ziekenhuisfarmacie kennis over farmacotherapie van de meest voorkomende psychiatrische ziektebeelden inclusief bijwerkingen van verschillende soorten veel toegepaste psychofarmaca.

De ziekenhuisapotheker psychiatrie is betrokken bij het geneesmiddelenbeleid. De AIOS ziekenhuisfarmacie neemt zitting in een formularium commissie en neemt deel aan de besprekingen in de geneesmiddelencommissie. In dit kader is de AIOS zelfstandig in staat voor een nieuw psychiatrisch middel ziekenhuisbeleid af te stemmen in samenwerking met psychiaters.

De AIOS ziekenhuisfarmacie participeert in de dagelijkse praktijk door o.a.:

  • Uitvoeren medicatiebewaking & medicatiereviews
  • Vraagbaak te zijn bij farmacotherapeutische vragen rondom psychiatrische patiënten
  • Deel te nemen aan MDO’s op de afdeling en polikliniek psychiatrie
  • Mee te lopen met poliklinieken en visite
  • Deel te nemen aan regionaal overleg
  • Advisering bij laboratoriumbepalingen beschikbaar voor het kwalificeren en kwantificeren van relevante geneesmiddelen
  • Patiëntgesprekken 

Binnen de differentiatie psychiatrie zal de AIOS Ziekenhuisfarmacie actief betrokken zijn bij het geven van onderwijs. De AIOS Ziekenhuisfarmacie handelt wetenschappelijk verantwoord en werkt mee aan innovatie van het vakgebied. In dit kader is bij keuze van de differentiatie psychiatrie het onderwerp van onderzoek gerelateerd aan psychiatrie.

Hoe ga ik leren?

Er zijn vanuit de ziekenhuisapotheek korte lijnen met de betrokken afdelingen. De AIOS zal intensief samenwerken met de psychiaters. Meelopen op de afdeling en deelname aan het regulier onderwijs psychiatrie vormt een onderdeel van de differentiatie om een volwaardig lid te worden van het behandelteam rondom de psychiatrische patient.

Communicatieve vaardigheden zijn een belangrijke vereiste. Daarnaast is een grote mate van leergierigheid, eigen initiatief en zelfstandigheid van belang.

Show-and-tell

Ken Ho Hua (AIOS MUMC/Zuyderland, contact: khua@sahz.nl)
De differentiatie psychiatrie is onderverdeeld in 2 onderdelen: ziekenhuispsychiatrie in het MUMC en GGZ (in Venlo). De apotheek van MUMC heeft goede contacten met de psychiatrie afdeling. Ze sluiten wekelijks aan bij MDO’s en voeren patiëntconsulten uit om geïndividualiseerd advies te kunnen geven. Factoren zoals TDM, farmacogenetica, farmacokinetiek, interacties, switchen, op/afbouwen en andere onderdelen van psychofarmacologie komen uitgebreid aan bod. Tevens zal je ook ervaring op doen in de kliniek, waarbij je als apotheker een beter beeld krijgt van wat deze aandoeningen allemaal betekenen. Vanuit de apotheek krijg je ook de vrijheid om te innoveren samen met de afdeling psychiatrie.  

Op de afdeling psychiatrie in het MUMC wordt je direct begeleid door de opleider van de psychiatrie. De opleider aldaar neemt de tijd voor je om je te begeleiden en feedback te geven. Ook hebben ze een heel laagdrempelig en warm team van artsen en verpleegkundigen. De combinatie zorgt ervoor dat jij je in no time onderdeel voelt van het team en snel groeit als apotheker in de psychiatrie.

In de GGZ leer je veel over aandoeningen die niet vaak in de ziekenhuispsychiatrie voorkomen zoals (therapieresistente) schizofrenie, psychoses, verslaving en manie. Tevens zullen hier depot antipsychotica veel vaker voorkomen. Deze aanvulling is enorm waardevol om een compleet beeld te krijgen van de psychiatrie. Met deze differentiatie leer je dat een apotheker met affiniteit voor de psychofarmacologie een grote meerwaarde kan hebben in de behandeling van patiënten in de psychiatrie.

Samenwerkende instellingen
Viecuri Medisch Centrum Venlo
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling