terug

Differentiatiestage Klinische farmacie

Differentiatie Klinische Farmacologie binnen de opleiding tot ziekenhuisapotheker

Duur
12 maanden
Wat gaat de aios leren?

Binnen de differentiatie Klinische Farmacologie verwerft de AIOS Ziekenhuisfarmacie diepgaande kennis over farmacokinetiek (PK), farmacodynamiek (PD), geneesmiddelinteracties, polyfarmacie, therapeutic drug monitoring (TDM), bijwerkingen, toxicologie en geneesmiddelallergieën. Deze kennis wordt vervolgens toegepast bij complexe patiënten, bv. door middel van medicatiereviews bij patiënten met orgaanfunctiestoornissen, ouderen, kinderen of patiënten die kritisch ziek zijn.

De klinisch farmacoloog is betrokken bij het geneesmiddelenbeleid in het ziekenhuis. De AIOS Ziekenhuisfarmacie neemt zitting in een formularium commissie en neemt deel aan de besprekingen in de geneesmiddelencommissies (b.v.antibiotica -en cytostaticacommissie). Mede vanuit die betrokkenheid bewaakt de klinisch farmacoloog het maatschappelijk verantwoord geneesmiddelgebruik.

Op grond van de speciale deskundigheid zal de klinisch farmacoloog vaak als adviseur worden gevraagd van onderzoeken, waarbij geneesmiddelen worden toegepast. Hij/zij kent de mogelijkheden en beperkingen van protocollaire geneeskunde en heeft ervaring met ‘clinical trials’. In dit kader zal de AIOS Ziekenhuisfarmacie frequent deel uitmaken van de Medisch Ethische Toetsingscommissie en wordt een klinisch farmacologisch wetenschappelijk onderzoeksproject uitgevoerd binnen 1 van de bestaande onderzoekslijnen. Binnen de differentiatie zal de AIOS Ziekenhuisfarmacie betrokken zijn bij onderwijs op het gebied van de farmacotherapie in verschillende opleidingen waarin farmacotherapie aan bod komt zoals die tot arts, medisch specialist, (ziekenhuis)apotheker, verpleegkundige en biomedisch of gezondheidswetenschapper.

Hoe ga ik leren?

Zie voor "Hoe ga ik leren" svp de Downloads.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling