terug

Differentiatiestage Bewegingsstoornissen

Differentiatiestage Bewegingsstoornissen

Duur
6 maanden
12 maanden
Wat gaat de aios leren?

De afdeling Neurologie van het MaastrichtUMC+ is een tertiair centrum voor Bewegingsstoornissen. Deze verdiepingsstage biedt de mogelijkheid voor verdieping in de diagnostiek en behandeling van de ziekte van Parkinson, de ziekte van Huntington, dystonieën en erfelijke bewegingsstoornissen bij volwassenen en kinderen. Op de polikliniek en bij geplande opnames werkt u onder directe supervisie van een ervaren medisch specialist bewegingsstoornissen. U doet ervaring op met advanced behandeltherapieën voor de ziekte van Parkinson waaronder diepe hersenstimulatie. Ook wordt u in de gelegenheid gesteld de vaardigheid van behandeling van dystonie met botulinetoxine te leren. Er is ruimte voor het zien van eigen patiënten meerdere dagdelen per week en desgewenst aan het einde van de stage tot superviseren van AIOS op de bewegingsstoornissen polikliniek. Eveneens kunt u patiënten in een eindstadium van de ziekte van Parkinson en Huntington bezoeken op consult basis in gelieerde en gespecialiseerde verpleeghuizen. U leert samenwerken met verschillende disciplines zoals gespecialiseerde verpleegkundigen, psychologen, revalidatieteams en specialisten ouderengeneeskunde. Door het werken met verschillende medisch specialisten wordt het mogelijk meerdere benaderingswijzen te vergelijken, bij aandoeningen waarbij de individuele benadering en inzicht in de psychologische gevolgen van groot belang zijn.

Hoe ga ik leren?

De leerdoelen zijn niet alleen gericht op kennis m.b.t. behandelmogelijkheden en indicatiestelling, maar juist ook op multidisciplinaire samenwerking, overdracht, onderwijs en desgewenst ook wetenschappelijk onderzoek (1-2 dagen per week).
Voorafgaand aan de stage vindt een introductie gesprek plaats met de stagebegeleider waarbij een plan op maat wordt gemaakt aan de hand van onderstaande stagebeschrijving voor de betreffende AIOS wat deze zal verwerken in het IOP.

Show-and-tell

Referentie van een AIOS: De etalagestage bewegingsstoornissen in het MUMC+ is een interessante, gevarieerde en vooral erg leuk stage. Je krijgt ruim de kans om je te verdiepen in diverse casuïstiek, door zowel met specialistische poli’s mee te kijken (bijv. DBS-spreekuur, Huntington, botuline toxine injecties), als zelf patiënten te zien en te vervolgen in de tijd. Daarnaast is er aandacht voor wetenschap en onderwijs en heeft deze stage een duidelijk academisch tintje. De supervisie en begeleiding door de bewegingsstoornissen neurologen gebeurt met veel enthousiasme en allemaal zijn ze laagdrempelig te benaderen voor overleg, maar ook om eigen ideeën en stagewensen te bespreken. Tot slot behoort het eventueel superviseren van jongere collega’s aan het eind van de stage tot de mogelijkheden, hetgeen leuk en ook nog erg leerzaam is!

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling