terug

Differentiatiestage

Gastro-intestinale chirurgie

Duur
24 maanden
Wat gaat de aios leren?

Focus van de groep op specifieke pathologie, met brede dekking door stafleden van deze pathologie. Speerpunten: HPB- en colorectale chirurgie. Daarnaast speciale focus op innovatieve- en endoscopische technieken, waaronder bariatrische chirurgie en GE reflux, en op optimaliseren van perioperatief herstel. Intensieve multidisciplinaire samenwerking. Participatie in regionale netwerken. Integratie van oncologische- en benigne chirurgie op stafniveau. Opleiding in flexibele endoscopieën. Skillslab trainingen. Basaal, translationeel en klinisch wetenschappelijk onderzoek. Combinatie met oncologische- en kinderdifferentiatie mogelijk.

Algemene informatie van de afdeling
De vakgroep heelkunde verzorgt de opleiding algemene heelkunde en in de volgende differentiaties: vaatchirurgie, traumatologie, gastro-intestinale chirurgie, oncologische chirurgie en kinderchirurgie.
Binnen de gastro-intestinale chirurgie bestaat speciale focus op zijn hepatopancreaticobiliaire chirurgie, colorectale chirurgie en minimaal invasieve en innovatieve technieken. De colorectale chirurgie beslaat benigne en maligne aandoeningen, IBD, advanced en recidief tumoren en incontinentie en obstipatie. Het gebied van de minimaal invasieve en innovatieve technieken beslaat naast de genoemde chirurgie ook de GE reflux en bariatrische chirurgie. Er is speciale aandacht voor optimalisatie van perioperatieve zorg. Alle chirurgie wordt door minimaal twee stafleden bedreven. Differentianten kunnen bij alle chirurgie betrokken zijn.

Samenstelling van de vakgroep
De samenstelling van de vakgroep heelkunde, waaronder de gastro-intestinaal chirurgen, is bijgevoegd.
De vakgroep kende al een opleidingscommissie die bestaat uit de opleider Dr Stassen, de plaatsvervangend opleider Prof Dejong en Dr Verhoeven, onderwijscoördinator. De opleiders van de huidige CHIVOschappen zullen per 2011 deel van de commissie uit gaan maken als vertegenwoordigers van de chirurgische deelgebieden en bijdragen aan het invullen van de verschillende differentiaties en de voorbereiding daarop in het algemeen deel van de opleiding.
Dit zijn Prof Schurink, vaatchirurg; Prof von Meyenfeldt, oncologisch chirurg; Prof Brink, traumatoloog; Prof van Heurn, kinderchirurg.

Samenstelling van de assistentengroep
In 2011 bestaat de assistentengroep uit 18 AIOS en 6 ANIOS.

Kwaliteitsbeleid
Hiervoor wordt verwezen naar de paragraaf “AIOS” onder “kwaliteitsindicatoren”.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling