terug

Differentiatiestage

Functionele en neuro- urologie MUMC+

Duur
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

De AIOS neemt in de volle breedte kennis van de diagnostiek en behandeling van alle aspecten van functiestoornissen van de lage urinewegen bij neurologische en niet-neurologische patiënten. Tot het diagnostisch arsenaal behoren vaginale echografie, urodynamisch onderzoek inclusief mobiel urodynamisch onderzoek en video-urodynamica.

De AIOS neemt kennis van de uiteenlopende chirurgische behandelingen en participeert hierin afhankelijk van het opleidingsniveau. De chirurgische behandelingen zijn onder andere, de AMS male and female sfincterprothese, male slings, TOT, TVT, fascie-sling operatie, verwijderen van TOT/TVT eventueel met martiusplastiek, blaasaugmentatie met aanleggen catheteriseerbaar stoma en sacrale neuromodulatie.

Tijdens de differentiatiestage draagt de AIOS zorg voor het MDO en draagt patiënten voor.

Hoe ga ik leren?

Bij de laatste visitatie (oktober 2014) gaven de AIOS aan dat er een goede sfeer en een veilig opleidingsklimaat is. Waarbij de urologen laagdrempelig benaderbaar zijn voor overleg. Tijdens aanvang van de stage zal met de ondergenoemde urologen een introductiegesprek worden gehouden om zo de stage af te stemmen met de AIOS. Na 6 weken zal er een evaluatiegesprek plaatsvinden en vervolgens na 3 maanden en een op het einde een afsluitend gesprek. Gedurende de stage vormt wetenschap een expliciet onderdeel van de stage met als doel een presentatie/publicatie. Daarbij zal de AIOS minimaal 1 CAT dienen te presenteren. Het leerproces en ontwikkeling van de AIOS wordt verder middels KPB’s, OSATS en IOP geëvalueerd.

In een veilig en open opleidingsklimaat worden de AIOS gefaciliteerd om kennis te nemen van en actief te participeren in alle aspecten van functionele urologie en neuro-urologie in een multidisciplinaire academische setting. Er is een multidisciplinair pelvic care centrum en daarnaast een multidisciplinair kinder en volwassen spina bifida team, met bijbehorende besprekingen. Daarnaast is er een neuro urologisch spreekuur in nauwe samenwerking met de revalidatie arts.

Tijdens deze stage is het mogelijk om bij een of meerdere aanpalende disciplines (bekkenfysiotherapie, chirurgie, uro-gyneacologie, revalidatie geneeskunde, ) mee te lopen om meer inzicht te krijgen in de functionele en neuro-urologie. Daarnaast wordt aangeraden te participeren in “combi-spreekuren” samen met de ziekenhuispsychiater, de revalidatie arts of uro-gyneacoloog om zo het vakgebied vanuit een zo breed mogelijke blik te benaderen.

Overleg/leermomenten:

• Ochtendoverdracht weekdagen: ochtend en middag

• Pelvic care spreekuur maandag ochtend en middag

• Pelvic care MDO maandagmiddag

• Neuro-urologie spreekuur vrijdagochtend

• Sacrale neuromodulatie spreekuur donderdagochtend

• Sacrale neuromodulatie dagcentrum woensdag/vrijdag

• CAT/ opleiding door staflid woensdagochtend

• Richtlijnbespreking 5x per jaar

• Regionale refereeravonden 4x per jaar

• OK dagen woensdag/vrijdag

• Bereikbaarheidsdiensten AIOS doet diensten mee met assistentenpoel

Show-and-tell

De afdeling urologie bestaat uit 7 enthousiaste urologen en coördineert de opleiding binnen het OOR Zuidoost Nederland (OORZON). Het MUMC+ is een academisch ziekenhuis met een streekfunctie, omdat er in Maastricht geen ander ziekenhuis gevestigd is. De functionele urologie en neuro-urologie vormt een belangrijk onderdeel binnen de urologie en is een speerpunt binnen onze afdeling. Alle aspecten van dit sub-specialisme vinden plaats in een multidisciplinaire en topklinische setting. Er is een multidisciplinair pelvic care centrum samen met uro-gynaecologen, maag-darm-lever artsen, chirurgen, bekkenfysiotherapeuten en (waarschijnlijk uniek in Nederland) ziekenhuispsychiatrie. Het gehele palet van de functionele urologie en neuro-urologie wordt gezien in het MUMC+. Daarbij heeft het MUMC+ een geheel nieuw operatiecomplex met alle moderne faciliteiten.

Tijdens deze verdiepingsstage zal nagenoeg de gehele functionele urologie en neuro-urologie de revue passeren.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling