terug

Basisopleiding Psychiatrie

Psychiatrie

Duur
6 maanden
24 maanden
Wat gaat de aios leren?
Mensen met psychiatrische problemen optimaal leren helpen in een moderne psychiatrische instelling staat centraal bij Lentis. In de basisopleiding wordt kennis gemaakt met de volle breedte van de psychiatrie: naast psychiatrie bij volwassenen ook met kinder en jeugdpsychiatrie en ouderenpsychiatrie. Sociale, medisch-psychiatrische, psychotherapeutische en somatische aspecten van psychiatrische hulpverlening komen aan bod. De brede orientatie helpt bij het kiezen voor een aandachtsgebied dat bij je past. Via de basisopleiding leert men de beedte van de psychiatrische hulpverlening overzien en voorzichzelf te onderzoeken waar de eigen talenten en belangstellingen liggen.

De opleiding wordt gestart na een introductiecursus, waarin de belangrijkste vaardigheden voor een beginnend psychiater aan bod komen. Een ervaren psychiater in opleiding (AIOS (buddy)) wordt gevraagd als coach op te treden het eerst jaar. De stages in de basisopleiding duren 6 maanden. Er wordt vrijwel altijd gestart met een klinische stage op afdelingen die gewend zijn beginnende AIOS te begeleiden. Per zes maanden worden vervolgstages toegewezen gebaseerd op landelijk verplichte opleidingseisen en eventueel specifieke wensen van de AIOS.
Iedere donderdag is er een zeer gevarieerd aanbod aan theoretisch onderwijs.
Lentis biedt naast een brede orientatie in de algemene psychische hulpverlening een groot aantal sub-specialisatie mogelijkheden. Lentis biedt zowel kinder en jeugd psychiatrie, volwassenenpsychiatrie en ouderenpsychiatrie. Er is gespecialiseerde zorg voor spoedeisende psychiatrie (crisisdienst/klinieken), mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen zoals psychosen, stemmingsstoornissen, eetstoornissen, persoonlijkheidsstoornissen, autisme, mensen met een justitieel verleden (forensische psychiatrie), relatieproblemen, mensen met een organisch psychosyndroom etc. Specifieke stagewensen zijn vaak in te vullen bij een van deze afdelingen.


Alle opleidingsonderdelen in deze instelling