terug

Differentiatiestage

Tropische kindergeneeskunde in Suriname

Duur
4 maanden
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Tijdens deze verdiepingsstage in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) in Suriname zal worden ingegaan op de diagnostische en therapeutische mogelijkheden bij ernstig zieke kinderen met een breed scala aan acute ubiquitaire en typisch tropische aandoeningen. Je zult ruime ervaring opdoen met acute kindergeneeskunde in zijn volle omvang en supervisie van de medische zorg op een drukke kinderafdeling, (mede)-leiding geven aan een kinderafdeling en de supervisie en onderwijs van jongerejaars assistenten en co-assistenten.

De kinderafdeling van het AZP beschikt over ruim 50 bedden, verdeeld over 3 verpleegafdelingen: intensive care voor ernstig zieke pasgeborenen en oudere kinderen (neonatale en pediatrische intensive care), een infectie afdeling met isolatiekamers (afdeling A) en een algemene kindergeneeskunde afdeling (afdeling C). De meeste patiënten op afdeling A worden vanwege infectieziekten zoals acute diarreeziekten, longontsteking of hersenvliesontsteking geïsoleerd verpleegd; maar ook kinderen met andere aandoeningen zoals astma of ondervoeding worden hier behandeld. De patiënten opgenomen op afdeling C hebben de grootste verscheidenheid aan medische problemen. Er worden niet alleen kinderen met interne (kindergeneeskundige) ziekten, maar ook jongeren met algemeen chirurgische, orthopedische, neurochirurgische, plastisch-chirurgische, neurologische, urologische, cardiologische, keel-neus-oorheelkundige, oogheelkundige en een enkele keer gynaecologische aandoeningen multidisciplinair behandeld.

Maandelijks worden er 220 kinderen op de kinderafdeling opgenomen en 760 kinderen op de polikliniek gezien. Op de kinderafdeling werken 5 kinderartsen, 10 arts-assistenten en een wisselend aantal medisch studenten en co-assistenten. Nederlands is de voertaal.

Het AZP vormt met de Medische Faculteit van de Anton de Kom Universiteit van Suriname samen het AMC-SU. Het AZP beschikt over 470 bedden, jaarlijks worden er 20.0000 patiënten opgenomen en 176.000 patienten op de poliklinieken gezien. Het AZP heeft een actieve afdeling spoedeisende hulp en een breed scala aan medische specialisten. Er wordt nauw samengewerkt met de andere ziekenhuizen en de eerstelijnszorg in Suriname. Het Willem-Alexander Kinderziekenhuis (WAKZ) van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) in Suriname werken nauw samen bij de realisatie van een Pediatric Centre of Excellence in het AZP.

Wat houdt de stage voor je in:

  • Je maakt deel uit van een kinderartsen team dat zorgt voor vitaal bedreigde pasgeborenen en algemene kindergeneeskundige patiënten opgenomen in een academisch ziekenhuis in de tropen.

  • Je maakt intensief kennis met de tropische kindergeneeskunde in zijn volle omvang en met de meest voorkomende tropische ziekten.

  • Gedurende 6 maanden functioneer je onder supervisie van een van de kinderartsen als arts, bent actief betrokken bij de behandeling van opgenomen kinderen en participeert in de (poli)-klinische consulten.

  • Je participeert actief in de dagelijkse patiënten-besprekingen, het (co)assistenten onderwijs en in de multidisciplinaire patiënten-besprekingen met de verloskunde, radiologie en orgaan-specialismen.

  • Deze stage biedt je de gelegenheid om te functioneren op het niveau van algemeen kinderarts en deel uit te maken van een kinderartsen team dat verantwoordelijk is voor supervisie en onderwijs op de afdeling.

  • In aanvulling op je klinische activiteiten bestaan er, mede afhankelijk van je kennis en interesse, diverse mogelijkheden om een actieve rol te spelen in het wetenschappelijk onderzoek binnen de kindergeneeskunde.

Leerdoelen:

  • De meest voorkomende klinische beelden in de tropische kindergeneeskunde leren herkennen en een behandelplan kunnen opstellen.

  • Leren organiseren en superviseren op een klinische afdeling.

  • Kennismaken met acute kindergeneeskundige zorg in een niet-Westerse setting.

  • Evt voorbereiding op een werkkring als kinderarts in de tropen.

Hoe ga ik leren?

Het Willem-Alexander Kinderziekenhuis (WAKZ) van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) in Suriname werken nauw samen bij de realisatie van een Pediatric Centre of Excellence in het AZP. In dit kader verzorgt het WAKZ de jaarlijkse nascholing van Surinaamse kinderartsen, arts-assistenten en verpleegkundigen, participeert in de opleiding van Surinaamse arts-assistenten en is betrokken bij wetenschappelijk onderzoek in Suriname

Het AZP vormt samen met de Medische Faculteit van de Anton de Kom Universiteit van Suriname het AMC-SU. Het AZP beschikt over 470 bedden, jaarlijks worden er 20.0000 patiënten opgenomen en 176.000 patienten op de poliklinieken gezien. Het AZP heeft een actieve afdeling spoedeisende hulp en een breed scala aan medische specialisten. Er wordt nauw samengewerkt met de andere ziekenhuizen en de eerstelijnszorg in Suriname.

Show-and-tell

Algemene informatie van de kinderafdeling van het AZP:
NICU: 9 IC bedden, 10 HC bedden, 10 MC bedden

PICU: 2 boxen, 5 bedden
Verloskamers: 2800 bevallingen/per jaar

Samenstelling van de vakgroep:
5 stafleden, 10 assistenten

Multidisciplinair overleg:
Multidisciplinair overleg met verloskunde, radiologie (woensdag) en orgaan-specialisten.

Rol van AIOS in de opleiding:
AIOS participeert in dagelijkse werkzaamheden op de verschillende kinderafdelingen en denkt mee, samen met begeleiders, over optimaal beleid voor iedere patiënt.

Beschikbaarheid protocollen:
Protocollen over neonatologie, kinder IC en algemene kindergeneeskunde zijn beschikbaar op het intranet van het AZP.

Kwaliteitsindicatoren:
Specifieke KPB, portfolio tav tropische/acute kindergeneeskunde.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling