terug

Differentiatiestage Vasculaire geneeskunde

Enkelvoudige differentiatie Vasculaire Geneeskunde LUMC

Duur
24 maanden
Wat gaat de aios leren?

De AIOS wordt opgeleid tot een allround internist vasculaire geneeskunde met uitgebreide kennis en kunde op alle bovengenoemde ziektepresentaties. De opleiding beslaat verschillende stages inclusief een perifere stage in het HAGA ziekenhuis waarbij toegewerkt wordt tot zelfstandig werken met beperkte supervisie, en in het laatste jaar een supervisierol binnen de vasculaire en algemene interne geneeskunde. Gedurende de opleiding participeert de AIOS met toenemende zelfstandigheid in de verschillende multidisciplinaire patiëntbesprekingen, zoals het acute longembolie responsteam, de vaatbespreking, maternale bespreking, pulmonale hypertensie bespreking en de (NP) SLE bespreking.

Hoe ga ik leren?

De AIOS kan tijdens de opleiding in het LUMC in het bijzonder werken aan zijn/haar trombose/hemostase profiel. De afdeling vasculaire geneeskunde staat internationaal bekend als een vooraanstaande opinieleider voor zowel bloedings- als trombotische ziekten. Ze fungeert als een regionaal en nationaal verwijscentrum voor complexe casuïstiek en er vindt hoogstaand wetenschappelijk onderzoek plaats. De AIOS wordt blootgesteld aan het volledige spectrum van bloedings- en trombotische ziekten en participeert in het hemofiliebehandelcentrum; er is ruim de mogelijkheid tot wetenschappelijke verdieping. Dit bijzondere profiel is zeer waardevol voor de toekomstige positie van de internist vasculair geneeskundige, omdat de steeds complexere zorg voor patiënten met zeldzame maar vooral ook veelvoorkomende bloedings- en trombotische ziekten, en ook het intramurale antistollingsstewardship, steeds meer binnen het hoog-specialistische domein van de internist vasculaire geneeskunde zal vallen.

Show-and-tell

De internist vasculaire geneeskunde is de specialist in de klinische presentatie, etiologie, preventie, diagnostiek en behandeling van atherotrombotische ziekten, veneuze en arteriële trombo-embolische ziekten en aan behandeling gerelateerde hemorrhagische diathesen, primaire en secundaire hypertensie, primaire en secundaire lipidenstoornissen, diabetes mellitus en gerelateerde vasculaire problemen, vasospastische aandoeningen, hypotensie syndromen, vasculitis, erfelijke en aangeboren vaatanomalieën, en metabole aandoeningen die leiden tot vaatziekte. Hij/zij is een breed georiënteerde zorgprofessional die een belangrijke rol speelt in het advies rond leefstijl en start van (nieuwe) farmacologische en hoogtechnologische behandelingen bij bovengenoemde ziektepresentaties. Hiermee is de internist vasculaire geneeskunde de spil in de regionale cardiovasculaire zorg en coördineert hij/zij intramurale analyse en behandeling van hart- en vaatziekten en antistollingszorg.

Samenwerkende instellingen
Hagaziekenhuis
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling