terug

Differentiatiestage Perinatologie

Ben je geïnteresseerd in de Verloskunde in de breedste zin van het woord, en werk je graag in een toegewijd en enthousiast team? Dan ben je bij ons op je plek!

Wat gaat de aios leren?

Bij de afdeling verloskunde en het Geboortehuis Leiden staan de zwangere vrouw en haar ongeboren kind centraal. Ons aandachtsgebied is de begeleiding van risicovolle zwangerschappen en bevallingen. Samen met de afdeling Neonatologie vormen we het perinatologisch centrum voor de regio Zuid-Holland noord.

De afdeling verloskunde van het LUMC vervult een regionale functie waar het gaat om 2e en 3e lijns zorg en een landelijke functie voor een 4e lijns populatie die wordt verwezen voor foetale behandeling ivm bv verdenking anemie bloedgroep-immunisatie of PARVO-infecties, pathologie in monochoriale gemelli graviditeit.
Patiënten worden, afhankelijk van de problematiek, verwezen uit de regio of uit het hele land. Pathologie: intra-uteriene behandeling, zoals foetale anemie, tweeling-transfusie syndroom, hydrothorax, LUTO verdenking echo-afwijkingen waarvoor GUG2 echo.
Overige pathologie in de patiëntenpopulatie: andere OHC indicaties: zoals dreigende vroeggeboorte onder de 32 weken, vroege PE/HELLP/ IUGR, foetus met congenitale afwijkingen, moeders met ernstige morbiditeit (hartafwijkingen, niertransplantatie, SLE, antifisfolipidensyndroom/ bindweefselaandoeningen etc.).

Afhankelijk van de duur van de differentiatiestage kunnen de AIOS binnen een deel of al deze onderdelen hun kennis verbreden en verdiepen.

Hoe ga ik leren?

In je differentiatie stage perinatologie kun je participeren in de volgende activiteiten:

Gespecialiseerde poliklinieken:
- Foetale behandelingsspreekuur en Rhesusspreekuur
- GUG 2 echo spreekuur
- Monochorialen echospreekuren
- Hart echospreekuur, nieren echospreekuur, neuro-echo spreekuur
- Habituele abortus/jonge zwangerschaps poli
- Versiespreekuur
- Diabetes spreekuur
- Vasculaire ziekten spreekuur

- Preconceptioneel advies spreekuur

Supervisie polikliniek met counseling bij echo-afwijkingen

Indien SEO examen al is afgelegd actief participeren in de diverse GUG2 en andere gespecialiseerde echo-spreekuren.

Supervisie van het Geboortehuis Leiden

Multidisciplinaire besprekingen:
- Grote visite op de afdeling verloskunde (gynaecologen, neonatoloog, klinisch verloskundige, maatschappelijk werk, verpleging, zn andere specialisten zoals vasculaire internist, en anderen op afroep)
- KGCL bespreking (gynaecologen, artsen prenatale diagnostiek, klinisch genetici, cytogenetici, neonatologen, psychologen)
- Hemofilie bespreking, eens per maand op de woensdag (gynaecologen, hemostase artsen, klinisch genetici)
- Neonatologie bespreking op de donderdag (gynaecologen, neonatologen

-SLE bespreking (nefrologen, reumatologen, vasculair internist, gynaecologen)

-Cardiale ziekten (gynaecologen, cardiologen, anesthesiologen)

Show-and-tell
Nadine van der Lee, stage perinatologie LUMC januari-juli 2021.Ik ben vanuit het cluster VUMC nu een half jaar in het LUMC voor mijn differentiatie stage Perinatologie.Ik heb het hier erg naar mijn zin. Er is heel interessante problematiek zowel foetaal als maternaal. Als AIOS/ differentiant wordt je actief betrokken bij complexe patienten en multidisciplinaire overleggen. Er is ruimte voor activiteiten passend bij de individuele leerdoelen zoals superviseren, meedoen met specialistische spreekuren en het bijwonen van foetale behandelingen. Binnen de arts assistentengroep is er een gezellige sfeer en onderling is er een hechte band. Dit komt tot uiting tijdens de onderwijsmomenten en de wekelijkse assistentenlunch. De stafleden zijn laagdrempelig benaderbaar, onderwijsminded en werken als supervisor laagdrempelig mee bij drukte op de werkvloer. Er is aandacht voor de persoon achter de AIOS, leerdoelen en de werk-priv’e balans. De sfeer op de werkvloer is ontspannen en veilig. Ik heb me als AIOS van buiten het cluster zeer welkom en gesteund gevoeld!
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling