terug

Differentiatiestage Neuromusculaire aandoeningen

Differentatiestage Neuromusculaire ziekten

Wat gaat de aios leren?

Deze differentiatiestage biedt een uitstekende mogelijkheid om kennis en praktijkervaring op te doen in neuromusculaire aandoeningen. De stage is bedoeld voor AIOS neurologie die hun KNF-stage hebben doorlopen.

De afdeling Neurologie van het Isala beschikt over 45 bedden waaronder 12 brain-care unit bedden. Naast 17 neurologen zijn er gemiddeld 11 arts-assistenten werkzaam. De neurologie wordt in de volle breedte uitgeoefend. Daarnaast verricht de vakgroep topklinische en innovatieve zorg in de aandachtsgebieden neurovasculaire aandoeningen, MS, ziekte van Parkinson en neuro-oncologie. Neuromusculaire ziekten is vooral het aandachtsgebied van 1 van de neurologen. Als algemeen neuroloog is het van groot belang om hier ervaring in op te doen.

 

Hoe ga ik leren?

Doelstelling van deze stage is om de AIOS meer vertrouwd te maken met diagnosticeren en behandelen van de meest voorkomende neuromusculaire aandoeningen. Daarnaast leert de AIOS om de meer zeldzame neuromusculaire aandoeningen beter te onderscheiden van de meest voorkomende neuromusculaire aandoeningen. Eén keer per week (op woensdag) kom je naar de Isala, locatie Zwollle. Eén dagdeel wordt besteed aan het onder supervisie zien van poliklinische neuromusculaire patiënten. Dit zijn zowel nieuwe als controle-patiënten. We bespreken na de anamnese en het lichamelijk onderzoek gezamenlijk de samenvatting, differentiaal diagnose en het beleid. Het andere dagdeel wordt gevuld met het verrichten en interpreteren van EMG’s. Je leert hierbij vooral in combinatie met de eerdere informatie van het consult klinisch te redeneren en differentiaal diagnostisch te denken waarbij het beleid en uitleg aan de patiënt het sluitstuk van het geheel vormt. We gaan hierbij ook proberen de patiënten die je zelf poliklinisch hebt gezien op het eigen EMG-spreekuur te plannen. Daarna worden de patiënten door jezelf poliklinisch vervolgd.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling