terug

Differentiatiestage Multiple sclerose

Differentiatiestage Multiple Sclerose Isala

Wat gaat de aios leren?

Duur: 4-12 maanden

Voor AIOS in de laatste fase van hun opleiding en bij een langere duur van de stage kan deze stage ook gecombineerd worden met de supervisiestage.

Multiple sclerose (MS) is de meest voorkomende neurologische aandoening op de jongvolwassen leeftijd leidend tot blijvende invaliditeit. MS kan impact hebben op nagenoeg alle aspecten van het menselijk functioneren. Mede hierdoor is de zorg voor mensen met MS divers en complex waarbij een groot aantal disciplines betrokken zijn.

Er zijn veel ontwikkelingen rondom de behandeling en diagnostiek, welke elkaar snel opvolgen. De huidige behandelmogelijkheden hebben niet alleen een sterk therapeutisch effect, ze vergen ook de nodige aandacht in de vorm van mogelijke bijwerkingen. Hierdoor is aandacht voor monitoring van effect en bijwerkingen zeer belangrijk. Kennis en kunde van de behandelde arts zijn hierbij van groot belang.

Gezien het feit dat de ontwikkelingen elkaar snel opvolgen, behandeling en monitoring steeds ingewikkelder wordt, en er steeds meer mogelijk is in de sfeer van begeleiding is MS een belangrijke subspecialisatie geworden. Er kan tegenwoordig gesteld worden dat MS patiënten recht hebben om behandeld te worden door een gespecialiseerde MS neuroloog, in een ziekenhuis met een gespecialiseerde MS polikliniek.

Het Isala is een groot topklinisch ziekenhuis in de regio noordoost Nederland met een verzorgingsgebied van 800.000 inwoners. De vakgroep neurologie vervult met veel plezier, in samenwerking met het UMCG, de opleiding tot neuroloog. Onze vakgroep wordt gekenmerkt door een goede sfeer en open verhoudingen; zaken die we ook in de samenwerking met onze arts-assistenten van groot belang vinden.

Binnen de vakgroep neurologie van het Isala is Multiple sclerose een speerpunt en vervult een supraregionale functie. Het Isala is één van de 11 MS centra met een vlindercertificaat in Nederland. Dit certificaat is een accreditatie verleend door de MS patiënten vereniging. De populatie MS patiënten bedraagt circa 800 mensen. In het MS expertise centrum Isala hebben we een enorme ervaring met geavanceerde MS behandelingen zoals alemtuzumab en natalizumab.

Daarnaast doet ons centrum mee in deelname aan fase III trials waardoor de AIOS kennis kan maken met de effecten van potentieel nieuwe MS medicijnen. Ook is er een eigen onderzoekslijn waarin de AIOS kan participeren.

 

Hoe ga ik leren?

De keuzestage MS wordt aangeboden aan AIOS die zich verder willen bekwamen in de behandeling en begeleiding van mensen met MS en andere demyeliniserende aandoeningen. Het doel van deze keuzestage is een overzicht te helpen verkrijgen van dit snel veranderende gebied binnen de neurologie inclusief de principes waarop dit gestoeld is, zodat je hierop kunt voortborduren bij nieuwe ontwikkelingen in de toekomst.

De exacte invulling van de stage wordt voorafgaand aan de start vastgesteld na overleg tussen de AIOS en de stagecoördinator. Specifieke wensen van de AIOS worden hierin vanzelfsprekend meegenomen. Bij een stageduur van 6 maanden of langer zal de AIOS tijdens het tweede deel van de stage een deel van onderstaande werkzaamheden als tussen supervisor vervullen.

Het grootste deel van de stage zal gevolgd worden op de polikliniek neurologie tijdens de MS poli. Je zult hier onder supervisie, maar toenemend zelfstandig aan deelnemen.

Hierbij worden patiënten met verdenking MS of al gediagnosticeerde MS gezien, begeleid en behandeld. De MS spreekuren zijn combinatiespreekuren van de MS verpleegkundigen die tegelijkertijd spreekuur doen met de MS neuroloog. Op die manier is het mogelijk voor patiënten om zo nodig aansluitend door de verpleegkundige of neuroloog gezien te worden, zonder dat er een nieuwe afspraak gemaakt hoeft te worden. De AIOS maakt uitgebreid kennis met de steeds complexere vormen van immunomodulatie.

Er is een intensieve samenwerking met revalidatiearts, uroloog, maatschappelijk werker en neuro- psycholoog; ook in de vorm van een regelmatige multidisciplinaire bespreking. De AIOS zal actief deelnemen aan het MDO. Daarnaast zal de AIOS actief participeren in andere disciplines binnen het MS team, zoals een dagdeel met de MS verpleegkundige, de uroloog, de revalidatie arts en de neuropsycholoog.

Naast intramurale multidisciplinaire samenwerking werkt het MS expertise centrum Isala ook extramuraal samen binnen MS Zorg Nederland en via het intercollegiaal overleg netwerk MS zorg Noord Nederland. De AIOS zal hierin ook participeren.

Primaire leerdoelen:

Medisch handelen

  • Adequaat kunnen diagnosticeren van de ziekte MS en andere demyeliniserende aandoeningen, met aandacht voor differentiaal diagnostische overwegingen
  • Ervaring op doen met complexe second opinions, met zowel diagnostische als therapeutische vraagstelling
  • Indicatie stelling en interpretatie aanvullend onderzoek
  • Adequaat behandelplan kunnen opstellen bij MS
  • Juiste indicatiestelling, screening en gebruik weten van de diverse MS medicamenten
  • Snappen en uitvoeren van systematische effectiviteitsmonitoring bij MS behandelingen
  • Zelfstandig MRI scans kunnen interpreteren, zowel diagnostisch als bij follow up. Hiertoe kan een aantal dagdelen met een neuroradioloog meegelopen worden
  • Symptomatische zorg en begeleiding: door kennis te hebben en op de juiste manier kunnen inschakelen van diverse andere medische en paramedische disciplines betrokken bij de zorg voor patiënten met MS. U zult actieve participeren in het MDO

    Kennis en wetenschap
  • Kennis van alle beschikbare medicatie en overwegingen voor een adequate keuze
  • Begrip van algemene immunologische principes
  • kennis hebben van de recente ontwikkelingen op het gebied van MS
  • Mogelijkheid tot het verrichten van wetenschappelijk onderzoek. De AIOS kan kiezen voor een 100% patiënt gebonden stage of een 50% patiënt gebonden stage in combinatie met 50% research. Het research programma kan een eigen project of een aansluiting bij lopende (promotie) projecten inhouden

Communicatie

  • Shared decision making: met patiënt en naasten
  • Overleg/beleid: met supervisoren en gespecialiseerde verpleegkundigen over diagnose en beleid van de patiënt
  • Met andere zorgverleners en specialisten
  • Zo nodig naar verwijzend specialist

Samenwerking

  • Werken in teamverband met supervisor, specialistisch verpleegkundigen en andere zorgverleners/specialisten in het team
  • Gecombineerd spreekuur doen met de specialistisch verpleegkundigen

Organisatie

  • Eigen (geplande) spreekuur (voorbereiding, uitloop, statusvoering en brieven)
  • Acute/nieuwe klachten

Maatschappelijk handelen

  • Tijdig anticiperen en bespreken van consequenties/aanpassingen bij uitval door MS, waarbij ook gedacht wordt aan cognitie, vermoeidheid en de progressieve beperking op persoonlijk en professioneel leven van patiënt en de impact daarvan op de omgeving

Vanzelfsprekend bent u ook welkom bij de overdrachten, grote visite en onderwijsmomenten die worden georganiseerd.

De keuzestage MS kan zo nodig parttime gevolgd worden.

 

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling