terug

Differentiatiestage Cerebrovasculaire aandoeningen

Differentiatiestage Neurovasculaire aandoeningen

Duur
12 maanden
4 maanden
Wat gaat de aios leren?

Deze differentiatiestage biedt een goede mogelijkheid om ruim kennis en praktijkervaring op te doen met de diagnostiek en behandeling van neurovasculaire aandoeningen in een groot topklinisch ziekenhuis. Voor AIOS in de laatste fase van hun opleiding en bij een langere duur van de stage kan deze stage ook gecombineerd worden met de supervisiestage.

De afdeling Neurologie van het Isala beschikt over 45 bedden waaronder 12 brain care unit bedden. Naast 19 neurologen zijn er gemiddeld 10 arts-assistenten werkzaam. Een speerpunt is de neurovasculaire aandoeningen. Jaarlijks worden circa 1000 patiënten met een herseninfarct of hersenbloeding opgenomen en worden bijna 350 patiënten met een TIA geanalyseerd. Het Isala is één van de 10 neurovasculaire interventiecentra in Nederland. Het centrum is dan ook een verwijscentrum voor patiënten die in aanmerking komen voor intra-arteriële therapie, coiling/clipping van aneurysmata, carotisendartiërectomie en chirurgische decompressie. Voor de behandeling van de AVMs en de durale fistels hebben we een nauwe samenwerking met het RadboudUMC. Er is een TIA spoedservice voor snelle diagnostiek en behandeling van patiënten met een TIA op de polikliniek en in het weekend via de SEH. Tevens hebben we een CVA preventie- en nazorg polikliniek en een aneurysmata polikliniek. Ook verzorgen we de opvang van de patiënten na carotischirurgie de eerste 24 uur op onze brain care unit. Zowel de vasculair neurologen, interventieradiologen, vasculair neurochirurgen, revalidatieartsen als de vaatchirurgen zijn actief betrokken bij het behandelproces. We werken continu aan het verbeteren en de innovatie van de neurovasculaire zorg. Ook nemen we deel aan landelijke trials en hebben we meerdere eigen onderzoekslijnen op dit gebied.

Wij verzorgen met veel plezier, in samenwerking met het UMCG, de opleiding tot neuroloog. Onze vakgroep wordt gekenmerkt door een goede sfeer en open verhoudingen; zaken die we ook in de samenwerking met onze arts-assistenten van groot belang vinden.

Wat ga ik leren?

De exacte invulling van de stage wordt voorafgaand aan de start vastgesteld na overleg tussen de AIOS en de stagecoördinator. Specifieke wensen van de AIOS worden hierin vanzelfsprekend meegenomen. Bij een stageduur van 6 maanden of langer zal de AIOS tijdens het tweede deel van de stage een deel van onderstaande werkzaamheden als tussen supervisor vervullen.

  • Diagnostiek en behandeling van patiënten die zijn opgenomen op de brain care unit
  • TIA spoedservice
  • Kennis vergroten van beeldvorming van neurovasculaire aandoeningen samen met onze neuroradiologen, waaronder beoordeling CT-perfusie en collateralen status op CTA , één dagdeel per week)
  • Deelname aan de neurovasculaire besprekingen waaronder de wekelijkse bespreking met de vaatchirurgen, bespreking met de neurochirurgen en interventieradiologen voor de cerebrale aneurysmata en de gezamenlijke bespreking met het RadboudUMC
  • Deelname verbetertrajecten door-to-needle en door-to-groin puncture tijd
  • Mogelijkheid tot bijwonen van neurochirurgische behandeling of coiling van aneurysmata, carotis endarteriëctomie, carotisangioplastiek met stenting, intra-arteriële behandeling van het herseninfarct
  • Mogelijkheid tot bijwonen van het regionale overleg acute zorg, CVA-ketenzorg bijeenkomsten en overleg met de huisartsen.
  • Mogelijkheid tot het verrichten van wetenschappelijk onderzoek: Bij een stageduur van minimaal 6 maanden is het mogelijk om deze stage te combineren met wetenschappelijk onderzoek. Hierbij kan de AIOS participeren in lopend onderzoek, maar het behoort ook tot de mogelijkheden om een eigen onderzoeksproject te starten gedurende de stage.
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling