terug

Differentiatiestage

Endo-Urologie en Complexe steenchirurgie

Wat gaat de aios leren?

De AIOS neemt in de volle breedte kennis van de endo-urologie en complexe steenchirurgie. Poliklinisch ziet de AIOS een variatie aan steenproblematiek en doet de indicatiestelling tot alle mogelijke behandelopties. Alle behandelopties, met uitzondering van ESWL, hebben we in huis. De AIOS verdiept zich in metabole stoornissen die ten grondslag liggen aan steenvorming en voert metabole analyse uit om vervolgens adviezen te geven t.a.v. metafylaxe, al dan niet na intercollegiaal overleg met de nefrologie. Tevens verricht de AIOS poliklinische verrichtingen zoals een RGP, APG en stent plaatsing/wissel. Tot slot krijgt de AIOS de mogelijkheid zich bekwamen in de operatieve endourologische technieken en complexer steenchirurgie.

Aandoeningen:

  • Nefrourolithiasis
  • Upper Tract Urotheelcelcarcinoom
  • Benigne prostaathyperplasie
  • Stricturen
  • Blaasstenen
  • Hydronefrose overig

Verrichtingen

  • Het volledige urologische scala aan diagnostische röntgencontrast onderzoeken
  • Drainagetechnieken: percutane nefrostomie, dubbel J katheter, tumorstent, suprapubische katheter
  • Diagnostische flexibele en semirigide uretero(reno)scopie (URS)
  • Therapeutische flexibele en semirigide uretero(reno)scopie (URS)
  • Endoscopische blaassteenlithotripsie en sectio alta
  • Transurethrale resectie blaastumoren (met en zonder gebruik van Hexvix)
  • Operatieve desobstructie prostaat (laser en klassiek)

  • Gebruik van diverse energiebronnen zoals Holmium:YAG laser, Lithoclast, mono- en bipolaire diathermie, Greenlight laser en Diode laser

  • Percutane nefrolitholapaxie (PCNL) en toepassing van Combined Approach Intrarenal Surgery (ECIRS) alsmede URS gecombineerd met robot-geassisteerde renale chirurgie

Hoe ga ik leren?

In een veilig en open opleidingsklimaat wordt de AIOS gefaciliteerd om kennis te nemen van en actief te participeren in alle aspecten van de endo-urologie en complexe steenchirurgie. De vakgroep staat bekend om zijn goede en constructieve sfeer, waarbij actieve participatie van AIOS gewaardeerd wordt. Een breed scala aan urologische ziektebeelden passeert dagelijks de revue en de endo-urologie wordt in de volle breedte uitgeoefend. Je krijgt zowel een regulier als een verrichtingen spreekuur en opereert daarnaast in Zwolle en/of Meppel tenminste 2-3 dagdelen per week, met als doel de bovengenoemde verrichtingen (m.u.v. de PNL) zelfstandig te kunnen uitvoeren aan het einde van de stage. Over specifieke wensen kan natuurlijk altijd gesproken worden met de stagebegeleider en opleider om de werkzaamheden zoveel mogelijk aan te laten sluiten bij het individuele opleidingsplan. Wetenschap kan een onderdeel zijn van deze stage. De vakgroep en het ziekenhuis stimuleren dit, onder andere blijkend uit een drietal urologische promovendi in de afgelopen jaren.

Deze stage voldoet aan de eisen gesteld zijn vanuit het landelijk opleidingsplan CU 2018.

Show-and-tell

Isala is een van de grootste niet-academische opleidingsziekenhuizen van Nederland. Door de (supra)regionale functie van het ziekenhuis en het grote adherentiegebied is er een groot patiëntenaanbod, waardoor een breed scala aan urologische ziektebeelden dagelijks de revue passeert. Er heerst een zeer opleidingsgericht klimaat in Isala. Vrijwel alle specialismen hebben opleidingsassistenten en discipline overstijgend onderwijs wordt centraal georganiseerd. De opleidingsgroep wordt gevormd door 9 urologen waarvan er bij 2 de Endo-Urologie specifiek tot het aandachtsgebied behoort. Daarnaast zijn op de afdeling tenminste 2 AIOS en 2 ANIOS werkzaam. De operatieve ingrepen worden uitgevoerd op de locaties Zwolle en Meppel.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling