terug

Differentiatiestage

Oncologische Urologie

Duur
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

De AIOS zal kennis nemen van alle aspecten van de urologische oncologie. Hij/zij zal getraind worden in vrijwel alle chirurgische onderdelen van dit deelspecialisme, met uitzondering van de retroperitoneale lymfeklierdissectie bij testistumoren en niercelcarcinoom met cavathrombus boven het diafragma. Ook de behandeling van het peniscarcinoom vindt in Zwolle maar tot op zekere hoogte plaats. De mate waarin deze verdieping tot zelfstandig opereren leidt kan per ingreep verschillen.

Aandoeningen:

  • Urotheelcelcarcinoom van de hogere en lagere urinewegen
  • Niercelcarcinoom
  • Prostaatcarcinoom
  • Testis- en peniscarcinoom basale kennismaking
Hoe ga ik leren?

Vier urologen leggen zich met name toe op de oncologische urologie. De afdeling Urologie van het Isala beschikt over een Da Vinci robot. Er is een intensieve samenwerking met medisch-oncologen en radiotherapeuten en uitstekende ondersteuning door regieverpleegkundigen, een PA-er en stomaverpleegkundigen. Hexvix is beschikbaar voor blaastumorresectie, MRI-Echo fusiebiopten zijn mogelijk. Het ziekenhuis beschikt over alle mogelijke denkbare diagnostische en therapeutische faciliteiten. In een veilig en open opleidingsklimaat wordt de AIOS gefaciliteerd om kennis te nemen van en actief te participeren in alle aspecten van de oncologische urologie in een multidisciplinaire setting in een groot opleidingsziekenhuis. Er is, indien gewenst, mogelijkheid om wetenschappelijke activiteit te ontplooien. De vakgroep en het ziekenhuis juichen dit toe, onder andere blijkend uit een drietal urologische promovendi de afgelopen jaren.

In het kader van verbetering van kwaliteit van zorg door concentratie heeft een verschuiving van zorg plaatsgevonden. Dit betekent dat laparoscopische nefr (o-ureter) ectomieën in Apeldoorn plaatsvinden en oncologische ingrepen aan de lagere urinewegen (al dan niet robotgeassisteerde cystectomie en prostatectomie) en robotgeassisteerde partiële nefrectomieën in Zwolle. Op deze wijze wordt een voldoende aanbod gerealiseerd en neemt de kans op expertise op te doen toe. De AIOS zal zich (verder) kunnen bekwamen in dan wel uitgebreid kennis kunnen maken met:

  • Transurethrale resectie blaastumoren
  • Diagnostische en Therapeutische flexibele en semirigide uretero(reno)scopie (URS) bij UCC van de hogere urinewegen
  • Robotgeassisteerde, laparoscopische dan wel open lymfeklierdissectie
  • Robotgeassisteerde prostatectomie
  • Al dan niet robotgeassisteerde cystectomie en urineafleiding (Bricker en neoblaas)
  • Laparoscopische en incidenteel open nefrectomie/nefroureterectomie
  • Robotgeassisteerde partiële nefrectomie

Naast het chirurgisch-technische deel zal de AIOS actief deelnemen aan (multidisciplinaire) patiëntenbesprekingen en grotendeels op de oncologie gerichte poliklinieken kunnen doen. Over specifieke wensen kan natuurlijk altijd gesproken worden met de opleider om het individuele opleidingsplan zoveel mogelijk aan te laten sluiten aan de ideeën en behoeften van de AIOS.

Deze stage voldoet aan de eisen gesteld aan de differentiatiestage Oncologie van het landelijk opleidingsplan CU 2018.

Show-and-tell

Isala is een van de grootste niet-academische opleidingsziekenhuizen van Nederland. Vrijwel alle specialismen hebben een opleiding. Het hele ziekenhuis ademt opleidingsgerichtheid . De vakgroep Urologie heeft al sinds jaar en dag opleiding. Op de afdeling zijn meestal 2 AIOS en 2 ANIOS aanwezig.

De opleidingsgroep wordt gevormd door 9 urologen die werkzaam zijn in Meppel en Zwolle. Voor deze stage zult u af en toe in Apeldoorn opereren (zie onder).

Door de (supra)regionale functie van het ziekenhuis en grote adherentie is er een groot patiëntenaanbod met soms ongebruikelijke pathologie, maar ook goed aansluitend aan de behoefte om kennis te maken met de urologische oncologie in zijn algemeenheid.

Samenwerkende instellingen
Gelre Ziekenhuizen
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling