terug

Differentiatiestage Endoscopie/minimaal invasieve chirurgie

Endometriose - minimaal invasieve chirurgie

Duur
6 maanden
9 maanden
12 maanden
Wat gaat de aios leren?

Endometriose in Balans is een landelijk expertisecentrum voor endometriose. In een multidisciplinair team (3 gynaecologen, waarvan 1 met aandachtsgebied fertiliteit, 1 fellow Endometriose, 2 chirurgen, 2 urologen, 2 radiologen, een anesthesist/pijnarts, psycholoog en bekkenfysiotherapeut) wordt samen met patiënt naar de beste behandeling gezocht voor die specifieke patiënt; de patiënt en het holistisch denken staan centraal. Tevens wordt samengewerkt met het LUMC, met name in het kader van wetenschappelijk onderzoek. De afdeling is kleinschalig en dynamisch met een hechte samenwerking met secretaresse en verpleegkundigen.

Nieuwe patiënten betreffen veelal second opinions. De intake is samen met een verpleegkundige. Er is uitgebreide aandacht voor gynaecologische echografie en de nadruk wordt gelegd op het behandelen van patiënten met DIE (diep invasieve endometriose). 1 à 2 dagen per week worden er samen met de chirurg en/of uroloog uitgebreide saneringsoperaties verricht (o.a. LAR/rectosigmoid resectie, re-implantatie ureter, etc.).

Spreekuren en echo’s worden – zeker de eerste maanden – samen met de gynaecoloog verricht. Er worden 3 (en binnenkort wellicht 4) dagen per week geopereerd. Dit betreft 1,5 dagdeel met 2 gynaecologen samen met chirurg en/of uroloog en de overige dagdelen met 1 gynaecoloog of fellow (TLH, cystectomie, etc).

1 à 2 wekelijks is er een MDO met alle bovengenoemde specialismen. De differentiant heeft hierbij de regie.

Zie ook: www.endometrioseinbalans.nl

Hoe ga ik leren?

Rooster

De differentiant wordt geacht tenminste 3 volle (vaste) dagen per week op het centrum aanwezig te zijn. Naar keuze is dit 1 dag met poli, 1 a 2 dagen met OK en 1 dag met MDO. Dit alles in onderlinge overeenstemming en afhankelijk van de bezetting.

Maandag

Dinsdag

Woensdag

Donderdag

Vrijdag

Ochtend

MDO, OK (met chir/uro)

Poli (intake, echo, etc

MDO, OK (met chir)

Poli (intake, echo, etc

OK

Middag

OK

idem

OK (met chir

idem

OK

Organisatie & Inhoud

In het centrum werken momenteel 3 gynaecologen. Per juni 2019 zal er ook een fellow werkzaam zijn. Er zijn geen AIOS uit jaar 1 t/m 4. Per kwartaal wordt een ook een refereermiddag/avond georganiseerd. In overleg zijn er ook mogelijkheden tot het volgen van op endometriose gerichte cursus en bijwonen van symposia en congressen.

Tevens loopt er een continu verbeterproject om de zorg voor de patiënt te optimaliseren en de workflow te analyseren en optimaliseren. Participatie hierin van de differentiant is ook zeker mogelijk.

Show-and-tell

Alumni-overzicht

Mathijs Blikkendaal (m.blikkendaal@haaglandenmc.nl)

Claartje Huisman (claartje.huisman@haaglandenmc.nl

Samenwerkende instellingen
Haaglanden Medisch Centrum
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling