terug

Differentiatiestage Perinatologie

Duur
6 maanden
12 maanden
Wat gaat de aios leren?

Het HagaZiekenhuis is een topklinisch opleidingsziekenhuis met 2900 medische partus.
Eén van de speerpuntenis het Haga Juliana Geboortecentrum (HJGC), een samenwerking tussen het HagaZiekenhuis en het Juliana Kinderziekenhuis, verloskundige praktijken, het GeboorteHotel Haga en kraamorganisaties. In dit unieke geboortecentrum is alle expertise gebundeld op het gebied van geboortezorg. Het HJGC is de eerste grootstedelijke Integrale Geboortezorg Organisatie (IGO) van Nederland. De prenatale echoscopie afdeling is een satelliet van het LUMC.

Ons team bestaat uit 15 gynaecologen, arts-assistenten (aios, anios en AIGT io), verloskunde artsen (io) en klinisch verloskundigen. Met dit team garanderen wij een driedubbele 24 uurs bezetting door zowel een verloskundige, arts-assistent als gynaecoloog. Tevens zijn de ons ondersteunende specialismen 24/7 in huis.
In de differentiatie Perinatologie komen alle verloskundige thema’s aan bod maar zal het accent zoveel als mogelijk komen te liggen op de EPA ‘s: “zwangerschapsbegeleiding gecompliceerd” “gecompliceerde bevalling”, “bevalling hoog ingeschat risico” en het thema “kraamperiode & kind gecompliceerd”. Het doel is om aan het eind van de differentiatie te functioneren op niveau 5.

Leerdoelen en mogelijkheden
- Supervisie en regie (over A(N)IOS, klinisch verloskundigen) van het geboortecentrum en de afdeling zwangeren en kraamvrouwen. - De AIOS doet zelfstandig sectio’s en andere operatieve obstetrische ingrepen..
- High risk poli, waarbij onder supervisie van de gynaecoloog high risk obstetrische patiënten (maternaal en foetaal) gezien worden, waaronder de zorg voor patienten met cystic fibrosis en vanuit het HagaZiekenhuis als regionaal hematologisch centrum.
- Foetale echo deelname fetal rounds LUMC
- Preconceptie zorg voor high risk patienten.
- Echoscopie: onder supervisie meer geavanceerde foetale echoscopie verrichten
- POP (psychiatrie obstetrie poli) samen met de psychiater (indien gewenst)
- Actieve participatie in multidisciplinaire patiëntbesprekingen: perinatologie, eerstelijns overleg, diabetes, POP, kwetsbare zwangeren, hematologie, MDL en astma/long
- Leiden van besprekingen PNM / zwangerschapsafbrekingen en maternale morbiditeit bespreking
- Deelname in de vergaderingen van de werkgroep inhoud van het HJGC - Geven van onderwijs en als trainer participeren in het lokale obstetrische spoed onderwijs (SOS training) - Participatie in de perinatale audit
- Tevens krijgt de AIOS een rol bij het opstellen van lokale richtlijnen en bij andere besluitprocessen met betrekking tot ons beleid, daarnaast kan er worden meegedacht over organisatorische verbetering of zorginnovatie

Begeleiders
Het team Obstetrie bestaat uit Marit Douma, Hanneke Feitsma, Marion van Hoorn, Marloes van Huizen en Sophie Liem. Eén van deze gynaecologen wordt de mentor tijdens de differentiatiestage.

Rooster
Afhankelijk van de leerdoelen zal in overleg een persoonlijk rooster worden samengesteld.
Het is mogelijk om te kiezen voor een 6 dan wel 12 maanden differentiatie, waarbij de laatste een verdiepende stage mogelijkheid heeft bij de Intensive care, Anesthesie of Neonatologie.

Hoe ga ik leren?

Toetsing d.m.v.
- simulatietoetsen (fantoom en teamtrainingen)
- voortgangsgesprekken
- portfolio (elektronisch)
- KKB/ OSAT (elektronisch
- 360 graden beoordeling

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling