terug

Differentiatiestage Obstetrie

Duur
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Het HagaZiekenhuis is een topklinisch opleidingsziekenhuis met 2900 medische partus.
Eén van de speerpunten is het Haga Juliana Geboortecentrum (HJGC), een samenwerking tussen het HagaZiekenhuis en het Juliana Kinderziekenhuis, verloskundige praktijken, het GeboorteHotel Haga en kraamorganisaties. In dit unieke geboortecentrum is alle expertise gebundeld op het gebied van geboortezorg. Het HJGC is de eerste grootstedelijke Integrale Geboortezorg Organisatie (IGO) van Nederland. De prenatale echoscopie afdeling is een satelliet van het LUMC.

Ons team bestaat uit 15 gynaecologen, arts-assistenten (aios, anios en AIGT io), verloskunde artsen (io) en klinisch verloskundigen. Met dit team garanderen wij een driedubbele 24 uurs bezetting door zowel een verloskundige, arts-assistent als gynaecoloog. Tevens zijn de ons ondersteunende specialismen 24/7 in huis.
Het HagaZiekenhuis is een groot en druk stadsziekenhuis met een breed palet pathologie in alle deelgebieden van het specialisme obstetrie en gynaecologie. De supervisie stage is een zeer brede stage, waarbij de aios op niveau 4 en 5 gaat acteren ( met zo nodig supervisie op afstand). Zelfstandigheid en het geven van directe en indirecte supervisie zijn overkoepelend doel.

In de differentiatie supervisie komen alle verloskundige thema’s aan bod maar zal het accent zoveel als mogelijk komen te liggen op de EPA ‘s: “zwangerschapsbegeleiding gecompliceerd” “gecompliceerde bevalling”, “bevalling hoog ingeschat risico” en het thema “kraamperiode & kind gecompliceerd”. Daarnaast de epa’s basis ok laag ingeschat risico, perioperatieve zorg en kwetsbare oudere. Het doel is om aan het eind van de differentiatie te functioneren op niveau 5.

Hoe ga ik leren?

Leerdoelen en mogelijkheden
- Supervisie kliniek en verloskamers (8000) met regie (over A(N)IOS, klinisch verloskundigen, VAIOS , AIGT) van het geboortecentrum en de kliniek
- Supervisie dinsdag grote visite
- De AIOS doet zelfstandig sectio’s en andere acute operatieve ingrepen of superviseert deze
- Poli supervisie (6000) van obstetrische poli’s - MDO met verloskundigen 1e lijn
- Aanspreekpunt voor huisartsen, verloskundigen en andere verwijzers voor acute pathologie
- Deelname in de vergaderingen van de werkgroep inhoud van het HJGC - Geven van onderwijs en als trainer participeren in het lokale obstetrische spoed onderwijs (SOS training) - Participatie in de perinatale audit
- Tevens krijgt de AIOS een rol bij het opstellen van lokale richtlijnen en bij andere besluitprocessen met betrekking tot ons beleid, daarnaast kan er worden meegedacht over organisatorische verbetering of zorginnovatie.
- Afhankelijk van autorisatieniveau kan in de dienst ook een “voorwacht dienst” gedraaid worden.

Begeleiders
Een modulebegeleider vanuit het team Obstetrie. Deze bestaat uit Marit Douma, Hanneke Feitsma, Marion van Hoorn, Marloes van Huizen en Sophie Liem.

Rooster
Afhankelijk van de leerdoelen zal in overleg een persoonlijk rooster worden samengesteld.
Het betreft een 6 maanden differentiatie. In combinatie met een andere differentiatie in het HagaZiekenhuis kan deze supervisie stage evt ook iets korter dan 6 maanden zijn.

Toetsing d.m.v.
- simulatietoetsen (fantoom en teamtrainingen)
- voortgangsgesprekken
- portfolio (elektronisch)
- KKB/ OSAT (elektronisch
- 360 graden beoordeling

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling