terug

Differentiatiestage Klinische farmacologie

Klinische Farmacologie

Duur
6 maanden
12 maanden
Wat gaat de aios leren?

Deze differentiatie is gebaseerd op de eindtermen van CF2 van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Farmacologie en Biofarmacie (NVKFB). Aan het einde van de differentiatie kan de AIOS bij een patiënten met polyfarmacie, bijzonder kinetiek (leverfalen, nierfalen IC-patiënten), zwangeren, kinderen en ouderen geïndividualiseerde medicatieadviezen geven. Ook kan de AIOS onderbouwde beleidsadviezen geven bij acute intoxicaties. Naast de individuele patiëntenzorg zal de AIOS in staat zijn om regionaal of landelijk geneesmiddelbeleid op te stellen. Dit omvat o.a. het formuleren van een behandel- of intoxicatieprotocol, het beoordelen van een nieuw geneesmiddel en het schrijven van een review over een intoxicatie.

Tijdens deze differentiatie zal tevens een klinisch farmacologisch onderzoek worden opgezet, uitgevoerd, geanalyseerd en gepubliceerd. Dit onderzoek kan deel uitmaken van een promotietraject. Hierbij doet de AIOS kennis op van de wet medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen en kan hij/zij een onderzoek met patiënten in een METC beoordelen (incl. IB en IMPD) en uitvoeren.

Hoe ga ik leren?

Het HagaZiekenhuis is een groot opleidingsziekenhuis met een afdeling Interne Geneeskunde waar veel bijeenkomsten plaatsvinden waaraan de AIOS kan deelnemen (o.a. patiëntenbesprekingen en onderwijsmomenten). De AIOS zal een groot aantal klinische ‘vlieguren’ op meerdere klinische aandachtgebieden gaan maken en hierbij begeleid worden door verschillende internist- en (ziekenhuis)apotheker-klinisch farmacologen. Daarnaast zal de AIOS o.a. stage gaan lopen in het laboratorium van de Apotheek Haagse Ziekenhuizen (AHZ), deelnemen aan regionale en landelijke commissies, onderwijs verzorgen en geneesmiddelonderzoeken beoordelen.

Deze differentiatie wordt aangeboden aan AIOS die gepromoveerd zijn, bezig zijn met een promotietraject of deze differentiatie willen gebruiken als start van een promotietraject.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling