terug

Differentiatiestage Klinische farmacie

Acute Zorg

Duur
6 maanden
12 maanden
Wat gaat de aios leren?

In deze differentiatie zal de AIOS zich gaan verdiepen in de IC en SEH als organisatie, de rol van medicatie op deze afdelingen en de meest voorkomende aandoeningen en behandelingen. De onderwerpen die hierbij aan bod komen zijn o.a. patiëntbesprekingen, medicatiebewaking, medicatieveiligheid, medicatiereviews, het perspectief van de patiënt, toxicologie en TDM.

Je leert om (post-)IC/SEH-patiënten te reviewen, HARM-patiënten te herkennen en de uitdagingen van de verschillende geneesmiddelprocessen te herkennen, analyseren en optimaliseren. Daarnaast word je de expert op het gebied van toxicologie en de geneesmiddelen in de acute zorg. Ook zullen de thema’s antistolling, pijn en infectieziekten/antibiotica een grote rol spelen in de differentiatie.

Hoe ga ik leren?

Het HagaZiekenhuis is een topklinisch opleidingsziekenhuis met een grote level 3 Intensive Care afdeling, de grootste kinder-SEH van Nederland (Juliana Kinderziekenhuis) en één van de drukst bezochte volwassen-SEH’s van het land. Als AIOS ga je meelopen op deze afdelingen en het behandelaarschap op de IC en SEH vormgeven. Je neemt deel aan verschillende patiëntbesprekingen, voert medicatiereviews uit en volgt verschillende patient journeys. Hierbij zal de AIOS begeleid worden door ziekenhuisapothekers met aandachtsgebied Acute Zorg, een internist-intensivist, internist acute zorg en SEH-arts.

Naast de individuele patiëntenzorg ben je de drijvende kracht van de medicatieveiligheidscommissie op de SEH, stel je zorgpaden op en maak je financiële kwartaalanalyses. Tijdens de differentiatie zal de AIOS ook verschillende farmacotherapiecursussen volgen en de opgedane kennis in de vorm van onderwijs delen met artsen, verpleegkundigen en apothekersassistenten.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling