terug

Differentiatiestage Klinische farmacie

Oncologie

Duur
6 maanden
12 maanden
Wat gaat de aios leren?

Aan het einde van de stage beheerst de AIOS de theorie over de pathofysiologie, ziektebeloop en therapie van borstkanker, darmkanker, longkanker, prostaatkanker en twee minder voorkomende kankersoorten naar keuze. Andere kankersoorten die in het HagaZiekenhuis worden behandeld zijn bijv. o.a. niercelcarcinoom, blaascarcinoom en kanker aan de vrouwelijke geslachtsorganen. Het HagaZiekenhuis is een groot topklinisch ziekenhuis waar alle grote kankersoorten behandeld worden. De speerpunten van ons zijn longkanker en hemato-oncologie (Hovon B). Bij interesse is het dan ook mogelijk om een differentiatie met als zwaartepunt in de hematolo-oncologie te doen.

Verder is het ziekenhuis aangesloten aan het Regionaal Oncologienetwerk West (RO-West) en vindt er goede samenwerking in de regio plaats. Voorbeelden hiervan zijn ons prostaatkankercentrum en de gezamenlijke MDO’s.

Naast het beheersen van de theorie zal de AIOS tevens in staat zijn om de kennis toe te passen in de praktijk. Verder gaat de AIOS de veelvoorkomende bijwerkingen door chemostatica leren en verkrijgt hij/zij inzicht in de inkoop, vergoeding en budgettering van oncologische middelen. Tot slot zal de AIOS na deze stage o.a. zelfstandig in staat zijn om een nieuw oncologisch middel te introduceren in het ziekenhuis.

Hoe ga ik leren?

Kennis wordt opgedaan middels het volgen van (buitenlandse) symposia, cursussen en congressen, zelfstudie en het geven van onderwijs. Verder wordt kennis toegepast door bijv. deel te nemen aan de klinische visites en de verscheidene MDO’s (immuuntherapie, palliatieve zorg, medicatieoptimalisatie, en specifieke kanker (bijv. gyn/uro)). Ook wordt kennis toegepast door eerste aanspreekpunt te zijn voor vragen over cytostatica en op dat moment liggende projecten op te pakken. Dit zou bijvoorbeeld het opzetten van een farmacotherapeutisch zorgpad, implementeren van een nieuw beleid t.a.v. TDM / farmacogenetica of het optimaliseren van de chemotherapie kunnen zijn.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling