terug

Differentiatiestage Klinische farmacie

Infectieziekten

Duur
12 maanden
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Deze differentiatie is bedoeld om breed kennis en vaardigheden te verkrijgen ten aanzien van de diagnostiek en behandeling van infectieziekten. Voor de diagnostiek wordt samengewerkt met het laboratorium medische microbiologie en meegekeken met de wijze waarop de microbioloog de interpretatie uitvoert. Ten aanzien van de behandeling met antimicrobiële middelen wordt aandacht besteed aan optimaal doseren en de toepassing van TDM. Bij dit laatste wordt gebruik gemaakt van populatiemodellen en het programma (MwPharm DOS en MwPharm online) waar de AIOS zelfstandig mee leert werken. Ten aanzien van bijzondere infectieziekten wordt meegelopen met een infectioloog waarbij ook de farmacotherapeutische behandeling van HIV patiënten en de thuisbehandeling (out patiënt antimicrobial therapy, OPAT) aan bod komt. Ook dient de AIOS kennis te hebben van antibioticabeleid zoals dat wordt vormgegeven door de antibioticacommissie en te hebben bijgedragen aan het lokale formularium en een CAT te hebben gehouden over een infectieziekten gerelateerd onderwerp. De AIOS dient gepersonaliseerd doseeradvies te kunnen geven gebaseerd op patiënteigenschappen, type infectie en kennis van kinetiek van antimicrobiële middelen.

Aan het einde van de differentiatie beheerst de AIOS theorie over pathofysiologie en ziektebeloop van de meest voorkomende infectieziekten in de Nederlandse klinische en poliklinische setting en de bijbehorende therapie hiervan, zoals bot- en gewrichtsinfecties, cardiovasculaire infecties en lage luchtweginfecties.

Hoe ga ik leren?

Het HagaZiekenhuis is een groot opleidingsziekenhuis. Voor deze differentiatie wordt samengewerkt met de afdeling Medische microbiologie, het laboratorium AHZ, de afdeling Infectieziekten (Interne geneeskunde) en de afdeling Kindergeneeskunde. De AIOS zal deelnemen aan wekelijkse patiëntenbespreking infectieziekten (A-team, inclusief voorbereiding) en wordt toegevoegd als lid van de antibioticacommissie (maandelijkse vergadering). Met de afdeling Medische microbiologie vindt een maandelijkse CAT bespreking plaatst, bij toerbeurt verzorgd door de AIOS ziekenhuisfarmacie en de AIOS medische microbiologie. Op het laboratorium MMB, de afdeling Infectieziekten en de afdeling Kindergeneeskunde worden stages gelopen. Op het laboratorium AHZ wordt deelgenomen het (routinematig) opstellen van doseeradviezen o.b.v. TDM.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling