terug

Differentiatiestage Cognitieve stoornissen

Evntueel in combinatie met bewegingsstoornissen

Duur
3 maanden
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Cognitieve neurologie

Locatie

HagaZiekenhuis

Afdeling

Neurologie

Opleider

Dr SFTM de Bruijn

Stagecoördinator

Dr PW Wirtz

Supervisor(s)

Dr. PW Wirtz en dr SFTM de Bruijn

Duur

6 maanden

Voorwaardelijk

Minimaal 3 opleidingsjaren

Context

De geheugenpolikliniek van de neurologie is onderdel van het HagaGeheugencentrum. Op de polikliniek neurologie zien we ongeveer 200 nieuwe patiënten per jaar. De zorg is georganiseerd in 6-8 dagdelen geheugenpoliklniek per week met mogelijkheid tot dagscreening. Daarnaast vindt twee-wekelijks een multidisciplinair overleg plaats. In het HagaZiekenhuis zijn twee neuropsycholgen werkzaam die NPO’s verrichten. Tevens is de volledige diagnostiek bij dementie in het Ziekenhuis mogelijk incl liquoronderzoek en (amyloid-) PET.

De stage kan gecombineerd worden met bewegingsstoornissen (zie aparte stage-omschrijving)

Wat ga je leren?

  • Tijdens deze stage leer je bij patiënten die zich presenteren met cognitieve klachten of gedragsverandering, op basis van klinisch redeneren en aanvullend onderzoek tot een passende diagnose te komen.
  • Je krijgt klinische ervaring met de meest voorkomende dementieën, te weten: de ziekte van Alzheimer, frontotemporale dementie, dementie met Lewy lichaampjes en vasculaire dementie.
  • Daarnaast doe je ervaring op met atypische presentaties van de ziekte van Alzheimer, zoals posterior cortical atrophy, en met meer zeldzame ziektebeelden zoals PSP en corticobasale degeneratie.
  • Je begrijpt de waarde van de diverse diagnostische onderzoeken in het diagnostisch proces.

Thema’s

  1. cerebrovasculaire ziekten
  2. bewegingsstoornissen
  3. cognitieve functiestoornissen en dementie

15. neuropsychiatrie en functionele stoornissen

KBA’s

4. Uitvoeren van een poliklinisch spreekuur met complexe problematiek

KPB’s, CAT’s en overige

instrumenten

Gerelateerd aan leerdoelen.

Naast de klinisch activiteiten stimuleren wij graag het uitvoeren van een verdiepingsproject, zoals het schrijven van een lokale richtlijn, het schrijven van een case-report, of het verrichten van een literatuurstudie.

Feedback en beoordeling

Bij de start stel je je leerdoelen vast in je IOP en je maakt met de stagecoördinator afspraken over de benodigde ondersteuning, feedback- en beoordelings-instrumenten en de frequentie van het contact met stagecoördinator en/of supervisor. In principe is er een evaluatie halverwege de stage en een beoordeling aan het einde van de periode.

Aanmelden

Richt een E-mail aan P.Wirtz@hagaziekenhuis.nl (Paul Wirtz).

Hoe ga ik leren?

Na 2 weken inwerken zie je zelfstandig patiënten op de Polikliniek, zowel nieuwe als controle-patienten, gesuperviseerd door één van neurologen. Je woont de MDO’s bij. Tijdens de polikliniek is er patiëntgericht onderwijs en krijg je feedback.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling