terug

Differentiatiestage Benigne gynaecologie

Duur
9 maanden
Wat gaat de aios leren?

Het doel van deze differentiatie stage is het verwerven van de benodigde competenties van een jonge klare om zelfstandig in een grote perifere opleidingskliniek aan de slag te kunnen met aandachtsgebied benigne gynaecologie en minimaal invasieve chirurgie.

Deze differentiatiestage is aantrekkelijk voor oudste AIOS die zich verder willen bekwamen in de benigne gynaecologie en minimaal invasieve chirurgie binnen de gynaecologie.
De uitdaging van deze stage zit in het uitbreiden van CanMeds competenties tot grote mate van zelfstandigheid voor het einde van de opleiding tot gynaecoloog. Op alle CanMeds competenties wordt een beroep gedaan in deze stage:
- Operatieve vaardigheden, indicatiestelling, planning en nazorg.
- (P)OK’s zelfstandig en in jongste‐oudste constructie.
- Speciele spreekuren benigne gyn/M-poli, evt in jongste- oudste constructie.
- Het leren naleven van het hoofdbehandelaarschap.
- Het voorbereiden, voorzitten en uitwerken van multi-disciplinaire besprekingen.
- Onderwijs en opleiden van jongere collega’s.
- Gebruik maken van het skills lab, voor eigen lering voor onderwijs.
- Klinische lessen aan verpleging en doktersassistentes.
- Ontwikkelen van superviserende rol naar jongere collega’s.
- Het samenwerken met directe collega’s, andere specialismen en ondersteunend personeel.
- Het (helpen) schrijven van wetenschappelijke artikelen.
- Het helpen het updaten van folders, richtlijnen en protocollen.
- Kritisch beoordelen van de roosters voor maximaliseren leermomenten.
- Deelname cursus, symposia en besprekingen gericht op benigne gyn en MIC.
- Registreren, interpreteren en gebruiken van informatie uit complicatie registratie.

De differentiatie stage zal zich afspelen op de locatie Leyweg van het HagaZiekenhuis. En binnen het ziekenhuis zal de differentiatie stage zich veelal afspelen op de polikliniek gynaecologie, op de OK, de goed georganiseerde POK met en zonder sedatie en op de verpleegafdeling gynaecologie. Ook is er sinds kort de mogelijkheid tot het verrichten van minimaal invasieve chirurgische ingrepen in het Lange Land Ziekenhuis in Zoetermeer (onderdeel van de Reinier Haga Groep).

De AIOS speelt een grote rol in de invulling van de stage, afhankelijk van zijn / haar ervaring en leerdoelen. De invulling wordt voor start van de stage met alle betrokkenen besproken en vastgelegd, met duidelijk omschreven leerdoelen. Er zijn voldoende mogelijkheden naast de reguliere taken om je individueel te ontplooien, dan wel organisatorisch, in supervisie, in onderwijs, op gebied van wetenschap of anderszins.
De hoofdthema’s in deze stage zijn: abnormaal uterien bloedverlies (M-poli), diagnostiek en behandeling van benigne en premaligne uteriene pathologie, inclusief de optie tot embolisatie van de arteria uterina, benigne ovariumpathologie, anticonceptie, SOA-behandeling, psychosomatische klachten, climacteriële klachten, vulvaire pathologie, thema poli vrouwelijke genitale verminking in samenwerking met de GGD Haaglanden, kindergynaecologie, en endometriose in samenwerking met endometriose expertisecentrum Endometriose in Balans (HMC). Ook zal polisupervisie gynaecologie
een onderdeel zijn van de differentiatie stage en organiseren skills lab onderwijs (Simendo en 2 LapStars met gevalideerde oefeningen).

De duur van de stage wordt in overleg met de AIOS bepaald, maar uit eerdere ervaring lijkt een minimum van 9 maanden wenselijk. De opbouw van de stage is afhankelijk van meerdere factoren, zoals andere AIOS in de gynaecologie module, diensten, cursus / congressen en vakanties.
Conform de LOGO zal max 30% van de werktijd uit reguliere taken bestaan. Het HagaZiekenhuis is een groot perifeer centrum het Haga Juliana Geboorte Centrum en het Juliana Kinderziekenhuis, dus in de dienst zullen je werkzaamheden voornamelijk op de verloskamers plaatsvinden.

Hoe ga ik leren?

In de differentiatiestage wordt gefocust op de volgende aspecten:
- Het zich eigen maken (competentieniveau 4) van de laparoscopische en hysteroscopische chirurgie tot en met niveau 3 van de European Society of Gynaecological Endoscopy (ESGE) standaarden.
- Het verwerven van competentieniveau 5 op de ingrepen tot en met niveau 2 van de ESGE standaarden.
- NB. In het HagaZiekenhuis worden geen laparoscopische ingrepen voor myoomenucleatie of uitgebreide endometriose verricht. Het HagaZiekenhuis werkt samen met Endometriose in Balans (HMC) en verwijst patiënten voor operatieve ingrepen ivm diep infiltrerende endometriose door naar dit expertisecentrum.
- Beheersen van gynaecologische echoscopie inclusief SIS/GIS
- Leidinggeven aan een polikliniek voor abnormaal uterien bloedverlies (M-poli)
- Omgaan met en gebruik van Evidence Based Medicine in de praktijk
- Voorlichting patiënten met gebruikmaking van folders en patiëntenverenigingen
- Kennis hebben en toepassen van de behandeling van psychosomatische gynaecologische klachten
- Registreren, interpreteren en gebruiken van informatie verkregen uit complicatieregistraties
- In staat zijn om onderwijs te geven op het gebied van algemeen gynaecologische onderwerpen aan huisartsen, arts-assistenten, co-assistenten en verpleegkundigen op de verpleegafdeling en polikliniek
- Kunnen coachen en superviseren van en feedback geven aan ANIOS, jongerejaars AIOS, klinisch verloskundigen, co-assistenten.
- Ontwikkelen van algemene (maatschappelijke en/of organisatorische) competenties op het gebied van de algemene gynaecologie

Algemene competentieontwikkeling
Verdieping van maatschappelijke/organisatorische competenties. Voorbeelden: participatie in VIM-commissie, voorbereiden MIC vergadering, organiseren van endoscopie-skillslab onderwijs aan mede-assistenten, bijhouden van complicatieregistratie en besprekingen.

Specifieke cursussen voor aandachtsgebied algemene gynaecologie
De AIOS zal worden gestimuleerd om deel te nemen aan gynaecologische cursus en congressen op het gebied van minimaal invasieve chirurgie in de gynaecologie, beeldvorming, kadaverchirurgie.
Toetsing
1. Simulatietoetsen op Simendo/LapStar
2. Portfolio: aantal verrichtingen, cursussen, EPA’s
3. Per jaar:
1. 2 KPB’s afdelingvisite
2. 2 KPB’s preoperatief gesprek
3. 2 KPB’s postoperatief gesprek met patiënt/familie
4. 6 KPB’s poliklinische consultvoering
5. minimaal 2 OSATS per type verrichting, waarvan in jaar 6 minimaal 1 OSAT op bekwaamheidsniveau 4.
6. Minimaal 5 beschreven ziektebeelden in portfolio
7. Voorbereiden en leiden van ten minste één complicatiebespreking
8. 2 x presentatie CAT op verschillende onderwerpen
4. Voortgangsgesprekken met differentiatie begeleider, opleider en vakgroep
5. Publicatie op gynaecologisch onderwerp

Show-and-tell

Info over de differentiatie stage op te vragen bij dr. Wendela Kolkman en Hanneke Feitsma (opleider), beide gynaecoloog in het HagaZiekenhuis en bij de twee recente differentiatie AIOS: Annemijn Langley en Vivian Spaans.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling