terug

Differentiatiestage

Stolling & antistolling

Duur
12 maanden
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

In deze differentiatie zal de AIOS zich gaan verdiepen in stolling en antistolling, de rol van (anti-) stollingsmedicatie in het ziekenhuis en de meest voorkomende aandoeningen en behandelingen. De onderwerpen die hierbij aan bod komen zijn o.a. implementatie van de LSKA 2.0 in het ziekenhuis, protocollenbeheer antistolling, het uitvoeren van analyses met VIM meldingen en complicaties en het multidisciplinair doorvoeren van verbetermaatregelen, actieve deelname aan de antistollingscommissie en het S-team, het optimaliseren van medicatieoverdracht van de patiënt met antistolling, het optimaliseren van de HiX inrichting antistolling, monitoring van heparine, LMWH en DOAC middels anti-Xa.

Je leert om de verschillende problemen met antistolling te herkennen, analyseren en optimaliseren. Daarnaast is er tijd om patiënten met complexe antistolling te reviewen, probleempatiënten te herkennen en de antistollingszorg te verbeteren. Tot slot word je expert op het gebied van (anti-) stolling en de daarbij behorende geneesmiddelen. Thema’s als bloedingen, behandeling en profylaxe van trombose zullen een grote rol spelen in de differentiatie.

Hoe ga ik leren?

Het HagaZiekenhuis is een topklinisch opleidingsziekenhuis met een goed lopende proactieve antistollingscommissie en verpleegkundig consulenten antistolling. Het Haga ziekenhuis heeft een afdeling hematologie, een poli voor vasculaire geneeskunde, een groot cardiologisch centrum met tevens een cardiochirurgie afdeling.  Je verdiept je in (inter-)nationale richtlijnen, je neemt deel aan verschillende patiëntbesprekingen, voert medicatiereviews uit, doet mee aan onderzoek op het gebied van antistolling en volgt een patient journey. Daarnaast help je bij het uitvoeren van periodieke antistolling VIM analyses met het doorvoeren van verbetermaatregelen, zoals wijzigingen in antistollingsbeleid, het herzien van protocollen en het verbeteren van de antistolling functionaliteit in HiX. Hierbij zal de AIOS begeleid worden door de ziekenhuisapotheker met aandachtsgebied antistolling, de verpleegkundig consulenten antistolling, een vasculair internist en een hematoloog.

Tijdens de differentiatie zal de AIOS ook verschillende cursussen en landelijke dagen over antistolling volgen, zich verdiepen in beschikbare literatuur en de (inter)nationale richtlijnen antistolling. De opgedane kennis zal de AIOS in de vorm van onderwijs delen met artsen, apothekers, verpleegkundigen en apothekersassistenten.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling