terug

Opleiding spoedeisende geneeskunde

Wat gaat de aios leren?

Wie zijn wij?

Het HagaZiekenhuis staat voor zorgzaamheid, innovatie en samenwerking. Patiëntvriendelijkheid staat bij ons steeds voorop. We leveren topkwaliteit op medisch en verpleegkundig terrein en zijn continu bezig onze zorg te innoveren. Het HagaZiekenhuis is een topklinisch opleidingsziekenhuis en lid van de Samenwerkende Topklinische Opleidingsziekenhuizen. Sinds 2013 vormen we samen met het Renier de Graaf in Delft en het Lange Land Ziekenhuis in Zoetermeer de Reinier Haga Groep en werken we samen aan de beste zorg voor Den Haag en omstreken.

De SEH in het Hagaziekenhuis is een van de grootste Spoedeisende Hulpen van Nederland met een level I-traumafunctie en een geïntegreerde eerste harthulp en acute hersenhulp. Onderdeel van het Spoedplein is de Spoedeisende Hulp voor kinderen. Dit deel van de Spoedeisende Hulp is onderdeel van het Juliana Kinderziekenhuis.

De kinder-SEH is helemaal ingericht om acute zorg aan kinderen te kunnen bieden. Bij de kinder-SEH werken gespecialiseerde verpleegkundigen en kinderartsen in samenwerking met SEH-artsen. De SEH, sinds 2012 nieuw gebouwd, vormt samen met de apotheek, de geïntegreerde 24-uurs huisartsenpost en de acute opname en diagnostiek afdeling (AODA) het ‘Spoedplein’

De vak- en opleidingsgroepSpoedeisende Geneeskunde bestaat op dit moment uit negen SEH-artsen KNMG, met allen hun eigen aandachtsgebieden zoals bijvoorbeeld opleiding, management, wetenschap, PSA, echo en toxicologie. Daarnaast zijn er 4 AIOS-SEG, , meerdere ANIOS, HAIO’s, een militair arts in opleiding en semi-artsen werkzaam.

Hoe ga ik leren?

Als AIOS spoedeisende geneeskunde in het Hagaziekenhuis werk je op een van de drukste SEH’s van Nederland. De opleiding bestaat in het HagaZiekenhuis sinds 2001 en was hiermee een van de eerste spoedeisende geneeskunde opleidingen van het land. Zowel de opleider als plaatsvervangend opleider zijn SEH-arts. De opleiding tot SEH-arts duurt drie jaar, waarin zoveel mogelijk stagetijd op de SEH plaatsvindt met speciale aandachtsweken voor het zien van vakspecifieke patiënten. Tevens vinden er op regelmatige basis teamtrainigen (CRM) plaats, is samenwerking met de traumatologie, kindergeneeskunde, interne geneeskunde en cardiologie.

Op de SEH werk je onder directe supervisie van de dienstdoende SEH-arts. De patiëntenpopulatie is zeer divers en de urgentie van gezondheidsproblemen varieert van hoog- tot laag urgent, waardoor je voortdurend wordt uitgedaagd om scherp te blijven.

De specialismen ondersteunen de positie van de SEH-artsen en de SEH-arts heeft de leiding bij de opvang van de acuut zieke patiënt, het SOS (spoedopvang specialisten) team, trauma opvang en reanimaties op de SEH. In het HagaZiekenhuis wordt wetenschappelijk onderzoek gestimuleerd en gepraktiseerd. Tijdens de opleiding is hiervoor speciale aandacht onder begeleiding van een gepromoveerde SEH-arts en een gepromoveerde AIOS.

Sinds 2019 wordt de opleiding Spoedeisende Geneeskunde regionaal georganiseerd, met als doel maximale kwaliteit van de opleiding en optimale samenwerking, binnen de Onderwijs- en OpleidingsRegio Leiden. Het OOR Leiden bestaat uit het Haga, het HMC en het LUMC.

De AIOS-SEG wordt aangenomen voor de duur van de opleiding waarbij één van de erkende opleidingsinrichtingen in de OOR Leiden de regie van de opleiding voor één of meerdere AIOS-SEG op zich neemt, te weten de hoofdinstelling. De AIOS-SEG zal daarnaast verschillende stages lopen buiten de hoofdinrichting, waaronder ook een generieke SEH stage in een universitair medisch centrum.

Er bestaat een regionaal opleidingsplan welke de structuur en inhoud van deze drie-jarige opleiding beschrijft. Onderdeel hiervan zijn de lokale opleidingsplannen van de 3 participerende ziekenhuizen.

Tijdens je opleiding heb je regelmatig voortgangs- en beoordelingsgesprekken met je opleider. Elke AIOS krijgt toegang tot een individueel portfolio waarin o.a. KKB’s, OSAT’s en 360graden-feedback geregistreerd kunnen worden. Opleidingsplannen worden individueel afgestemd.

Maandelijks vindt er een gezamenlijke onderwijsdag plaats binnen de OOR, waarbij de EPA gerelateerde thema’s aan bod komen in theorie en praktische vaardigheden. Tijdens de opleiding volgt de AIOS de verplichte cursussen en landelijke onderwijsdagen. Daarnaast is er ruimte om jaarlijks deel te nemen aan de Dutch North Sea Emergency Medicine Conference in Egmond en een keer aan een buitenlands congres. Refereeravonden en complicatiebesprekingen vinden op regelmatige basis plaats.Tijdens de lokale opleidingsvergaderingen wordt middels een verbeterplan met een PDCA cyclus continue verbetering nagestreefd. De Regionale- en Centrale OpleidingsCommissie bewaakt de kwaliteit van de opleiding, middels een opleidingsmonitor. De kwaliteit van de opleidingsgroep wordt beoordeeld door het EFFECT instrument.

Show-and-tell

De SEH van het HagaZiekenhuis is een drukke SEH met een level I-traumafunctie met een zeer variërende patiëntenpopulatie en variërende pathologie met speciale expertise in kindergeneeskunde, acute cardiologie en acute neurologie. Wij bieden een veelzijdige regionale opleiding van hoog niveau met een enthousiaste opleidersgroep.

Het is tevens mogelijk om van buiten de OOR Leiden een specifieke SEH-kindergeneeskunde stage te lopen in het Juliana Kinderziekenhuis, mede onder begeleiding van een kinderarts.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling