terug

Differentiatiestage Kinderneurologie

Kinderneurologie stage voor AIOS kindergeneeskunde en AIOS neurologie

Duur
3 maanden
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Je hebt in veel gevallen al kennisgenomen van de meest voorkomende kinderneurologische ziektebeelden en zal tijdens deze stage deze kennis uitbreiden en verder verdiepen. Je anamnese en neurologisch onderzoek bij het kind kun je tijdens deze stage verder onder de knie te krijgen. Je leert zelfstandig werken. Je leert multidisciplinair werken en breed kijken naar kind, ouders en systeem.

Diagnostiek en behandeling van de meest voorkomende kinderneurologische ziektebeelden leer je zelfstandig toepassen in de praktijk. Eveneens wordt je kennis van de veelheid aan zeldzame ziektebeelden uitgebreid.

Je verdiept je kennis van de differentiaal diagnostische overwegingen en de specifieke diagnostische uitdagingen bij kinderen.

Hoe ga ik leren?

Je werkt afwisselend in de kliniek, op de SEH en op de poli. Aan de hand van je eigen leerdoelen wordt de stage ingericht. In de tweede helft van je stage bestaat de mogelijkheid van meer superviserende taken (altijd met de achterwacht van een kinderneuroloog) in het kader van de opleiding tot kinderneuroloog.

Je hebt je eigen spreekuur. Je bent verantwoordelijk voor je eigen patiënten en brengt ook je eigen patiënten in multidisciplinaire overleggen (zoals bijvoorbeeld de radiologie of kinder-KNF besprekingen).

Show-and-tell

Het Juliana Kinderziekenhuis is het enige niet-academische kinderziekenhuis van Nederland. Het is een uitgelezen plek om de kinderneurologie op een dieper niveau te leren kennen en met alle facetten van het vak in aanraking te komen. Er is een grote kinder-SEH met jaarlijks een groot aantal kinderneurologische patiënten. Bovendien beschikt het Juliana Kinderziekenhuis over een kinder-KNF, waar voornamelijk veel EEGs worden verricht.

De vakgroep neurologie bestaat uit 14 neurologen, waaronder 3 kinderneurologen. Je zult voornamelijk samenwerken met de kinderneurologen: Drs. A. Kurver, Drs. E. Peeters en dr. L. Sie.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling