terug

Differentiatiestage Erfelijke en aangeboren aandoeningen

Duur
3 maanden
Wat gaat de aios leren?

Inhoud van de stage

In het JKZ zien we veel patienten die vallen onder het deelgebied van de erfelijke en aangeboren afwijkingen. Deze groep is in te delen in de patienten met een ernstig meervoudige beperking, patiënten met een ontwikkelingsachtestand eci en patienten met syndromen, in het bijzonder Down syndroom.

In deze stage leer je wat de kindergeneeskundige zorg voor complexe patiënten met een ernstig meervoudige beperking inhoudt en ook wat de taken zijn van de coördinerende kinderarts. Je neemt als kinderarts in opleiding deel een aan de multidisciplinaire bijzondere kinderen poli, waar we met kinderarts, klinisch geneticus, kinderneuroloog en revalidatiearts kinderen met een ontwikkelingsachterstand zien. Je leert hoe de zorg voor een kind met een specifiek syndroom te organiseren en je te verdiepen in deze syndromen zodat je een goed beeld krijg van onder andere de nodige follow-up. Maandelijks is er Downteam in het JKZ waar we kinderen zien uit de gehele regio, waar je mee loopt en als kinderarts in opleiding de patiënten ziet die komen en de patient bespreking bij woont.

Tevens is er ruimte om meer te lopen met het transitiespreekuur van de AVG of met de klinisch geneticus of kinderneuroloog. En natuurlijk kun je een consulterende rol spelen bij de opgenomen EAA kinderen en MDOs bijwonen en waar nodig organiseren.

Aan het eind van je stage heb je een mooi beeld hebt van de EAA zorg in ons kinderziekenhuis. Van meerwaarde is de hoeveelheid specialismen bij kinderen die binnen de muren van het ziekenhuis bij deze groep kinderen betrokken is, zoals eerder genoemd de AVG, klinisch geneticus en kinderneuroloog. Maar ook chirurg, orthopeed, uroloog, KNO-arts, revalidatie arts, allen speciaal voor kinderen.

Inrichting van de stage

Spreekuren voorbereiden en doen onder sv van kinderarts met EAA aandachtsgebied, op deze spreekuren worden kinderen gezien met een ernstig meervoudige beperking, maar ook kinderen met verschillende syndromen zonder een ernstige beperking.

Maandelijks voorbereiden en doen van het mutlidisciplinaier bijzondere kinderen spreekuur, eventueel voorzitten en het uitwerken van de bijbehorende patientbespreking.

Maandelijks voorbereiden en doen van het Downspreekuur. Door voorbereiding, zien, bespreken en uitwerken vergaar je veel kennis over dit syndroom. Door het multidisciplinaire karakter kun je leren over de complexiteit van syndromale aandoeningen en van downsyndroom in engere zin.

Participatie in regionaal overleg van de sectie erfelijke en aangeboren afwijkingen van de NVK

Verder kun je naar wens en waar mogelijk meelopen met spreekuren van AVG, geneticus, revalidatie en kinderneuroloog, dit kan van tevoren besproken en gepland worden.

Dus leren door veel te kijken en te doen!

Algemene informatie JKZ

Het Juliana Kinderziekenhuis is het enige niet-academische kinderziekenhuis van Nederland en maakt deel uit van het HagaZiekenhuis en is gehuisvest in een modern moeder- en kindcentrum aan het Els Borst-Eilersplein in Den Haag. De vakgroep kindergeneeskunde behoort tot de grootste niet-academische praktijken van Nederland. Vrijwel alle deelspecialismen zijn vertegenwoordigd. Op verschillende deelspecialistische terreinen heeft het JKZ een (boven) regionale functie. Ook de andere specialisten, zoals chirurgen, kinderneurologen, dermatologen, anesthesiologen en ga zo maar door zijn gespecialiseerd in kinderproblematiek en verlenen hun specifieke zorg binnen de muren van het JKZ.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling