terug

Differentiatiestage Endocrinologie

Kinderendocrinologie

Wat gaat de aios leren?

De afdeling kinderendocrinologie van het Juliana Kinderziekenhuis (JKZ) biedt brede kinderendocrinologische zorg waarbij diabetes mellitus en obesitas bijzondere aandachtsgebieden zijn. Het JKZ beschikt over multidisciplinaire teams voor kinderen met diabetes en voor kinderen met obesitas. De omvangrijke patiëntenstroom naar het JKZ zorgt voor een breed aanbod van endocriene pathologie waardoor de AIOS met belangstelling voor kinderendocrinologie zijn/haar kennis en ervaring op dit terrein van de kindergeneeskunde snel op een hoger plan kan brengen. Wetenschappelijk onderzoek richt zich op vraagstellingen m.b.t. diabetes en obesitas. Het JKZ en het LUMC werken op het gebied van de kinderendocrinologie nauw samen en geven gemeenschappelijk vorm aan een fellowship kinderendocrinologie.

Tijdens de profileringsstage wordt een zo breed mogelijk inzicht gegeven in het deelspecialisme kinderendocrinologie, met bijzondere aandacht voor de diagnostiek en behandeling van diabetes en obesitas. Tevens wordt inzicht gegeven in het klinisch spectrum en de diagnostische en therapeutische mogelijkheden van de meest voorkomende endocrinopathieën op de kinderleeftijd zoals schildklierafwijkingen, groeistoornissen en puberteitsstoornissen. Tijdens de stage wordt op beperkte schaal geparticipeerd in algemeen kindergeneeskundige taken/supervisie.

De AIOS is eerste aanspreekpunt voor de opgenomen patiënten met diabetes en voor endocriene consulten vanuit de kliniek en polikliniek. Daarnaast draait de AIOS wekelijks meerdere spreekuren en leert zelfstandig functietesten aan te vragen en interpreteren.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling