terug

Differentiatiestage Slaapstoornissen

Slaapstoornissen

Duur
3 maanden
Wat gaat de aios leren?

Slaapcentrum van het HMC
Het Slaapcentrum van het HMC behoort tot één van de grootste slaapcentra van Nederland. Het is een tertiair centrum voor alle soorten slaapstoornissen. Het beschikt over een polikliniek voor patiënten met slaap/waak stoornissen en een diagnostisch slaapcentrum met 5 bedden waar nachtregistraties onder video bewaking worden verricht. Het unieke van dit Slaapcentrum is dat dit het een van de weinige slaapcentra in Nederland is dat kinderen met slaapstoornissen behandelt.

Voor de behandeling van patienten met insomnie en circadiane ritmiekstoornissen beschikt de afdeling over een eigen groep slaappsychologen en een orthopedagoog. Op het gebied van OSAS is er een hechte samenwerking met KNO- en longartsen. Er zijn korte lijnen met de polikliniek bewegingsstoornissen, cardiologie en de Nederlandse obesitaskliniek. Er is één keer per maand een MDO over OSAS patiënten naast het reguliere overleg met de KNO-en longartsen. Daarnaast is er een multidisciplinaire poli met de KNO-artsen voor patiënten met ademhaling gerelateerde slaapstoornissen. Wekelijks is er overleg met de psychologen van het Slaapcentrum.

De neurologen werkzaam op het Slaapcentrum zijn met subspecialisatie: Dr. Vlak, neuroloog-somnoloog: parasomnieën, OSAS, drs. Kurvers neuroloog-somnoloog: kinderen, hypersomnie en Dr. R.M. Rijsman neuroloog-somnoloog: bewegingstoornissen in de slaap. Verder beschikt het Slaapcentrum over gespecialiseerde OSAS nurses en bezit zij een uitgebreide technische staf ter ondersteuning van de polysomnografisch slaapanalyse, database beheer en ontwikkeling van nieuwe software voor slaapanalyse. Research wordt verricht op het gebied van insomnieën en bewegingsstoornissen en automatische signaalanalyse.
De stage van de neurologie in het HMC kenmerkt zich door een bijzonder prettige werksfeer waarbij de lijnen voor overleg zeer kort zijn.

Verantwoordelijk opleiding : dr. K.Jellema

Organisator stage : Dr. R.M. Rijsman, Dr M.H.M. Vlak, Drs. A.G.Y. Kurvers
Contactpersoon en begeleider : Dr. R.M. Rijsman

Slaapcentrum
Neurologen:
Dr. R.M. Rijsman
Dr. M.H.M. Vlak
Dr. A.G.Y. Kurvers

Psychologen:
Drs. vd Hoeven
Drs. M. Geuke
Drs. D. Hendriks

Technische staf:
dr. D. Alvarez Estevez

Zorgmanager:
Mw. G. Schutten

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling