terug

Differentiatiestage Niet-aangeboren hersenletsel

Interdisciplinaire verdiepingsstage gericht op complexe NAH patienten vanuit zowel de psychiatrische als de revalidatiegeneeskundige invalshoek.

Duur
3 maanden
Wat gaat de aios leren?

Het HMC heeft 3 lokaties, de HMC Westeinde locatie is voor acute opvang / multitrauma. De vakgroep revalidatiegeneeskunde in het HMC bestaat uit 4 revalidatieartsen en een PA. Er worden klinische consulten gedaan, poliklinische spreekuren en we hebben een multidisciplinair poliklinisch behandelteam van Basalt Revalidatie binnen locatie HMC Westeinde. Het zwaartepunt van onze werkzaamheden ligt daarom in het HMC Westeinde. Het HMC is een level 1 traumacentrum (als onderdeel van Traumacentrum West, in samenwerking met HAGA en LUMC). (Kengetallen: https://www.lnaz.nl/cms/18.335_LNAZ_LTR_Rapportage-2013-2017.pdf)

In deze getallen zijn patiënten opgenomen met traumatisch hersenletsel, dwarslaesie beelden, perifeer zenuwletsel en/of weke delen / skelet schade. Het gaat in deze stage met name om de patiënten met hersenletsel. Daarnaast worden patiënten opgenomen met niet-traumatische intracraniële problematiek (neurovasculair, oncologisch).

Deze patiënten hebben bij hun neurologische deficit in meerdere of mindere mate bewustzijnsproblemen, gedragsproblemen, en cognitieve stoornissen; ook kan delier een rol spelen. Daarnaast is een deel van de patiënten premorbide bekend met verslavingsproblematiek en/of langer bestaande psychiatrische problematiek.

Na diagnostiek, stabilisering en vervolgbehandeling begint voor deze patiëntengroep de revalidatiefase. De revalidatiegeneeskunde en de ziekenhuispsychiatrie worden in de vroege fase betrokken bij de behandeling. Zo nodig kunnen patiënten overgeplaatst worden naar de Medisch Psychiatrische Unit in het HMC.

Het netwerk voor het vervolg van de revalidatie na de ziekenhuisfase is vrij omvangrijk en complex.

Een deel van de patiëntengroep kan na de ziekenhuisfase naar huis met eerste lijn behandeling, een ander deel heeft te maken met een dermate complex letsel dat een opname op een revalidatieafdeling noodzakelijk is. Dat kan in een verpleeghuis met een indicatie voor geriatrische revalidatie zorg (GRZ) of in Basalt Revalidatie Den Haag. Basalt Revalidatie heeft een gespecialiseerde NAH-afdeling.

Daarnaast zijn er landelijk afspraken rond ontwakende coma patienten met RC Leypark in Tilburg als spil (zie www.eennacoma.net). Het verpleeghuis Nieuw Berkendael maakt deel uit van dit netwerk.

Als de neuropsychiatrische problemen op de voorgrond staand kan een indicatie gegeven worden voor een NAH afdeling binnen de GGZ (bijv Rivierduinen of Parnassia)

Basalt Revalidatie

Basalt Revalidatie is een categoraal ziekenhuis voor kinderen, jongeren en volwassenen die medisch specialistische revalidatiezorg nodig hebben. Het is het grootste revalidatiecentrum van Nederland, gevestigd op tien locaties in Den Haag, Leiden, Alphen, Delft, Gouda en Zoetermeer. Zie ook http://www.basaltrevalidatie.nl

Leerdoelen/Eindtermen:

In overleg en in aansluiting op je leerdoelen maken we samen een programma. Hieronder wordt een aantal leerdoelen genoemd:

Medisch handelen:

Diagnostiek revalidatiegeneeskunde conform ICF

Kunnen behandelen van patiënten met niet zichtbare gevolgen na NAH in de acute fase en in de subacute fase

Kennis van samenhang neurologische schade en gevolgen qua bewustzijn, cognitie, stemming en gedrag.

Diagnostiek psychiatrie, DSM systematiek

Kennis van medicamenteuze opties (bijwerkingen / indicatiegebieden)

Communicatie:

Gespreksvaardigheden in gesprekken met patiënt en familie. Aan patiënten de niet zichtbare gevolgen na NAH in heldere taal kunnen uitleggen

Samenwerking:

Participatie in MDO’s

Kennis van verwijsnetwerk. Verwijsmogelijkheden voor patiënten met niet zichtbare gevolgen na NAH kennen en weten hoe te verwijzen.

Kennis en wetenschap:

CAT presenteren

Kennis van richtlijnen

Maatschappelijk handelen:

Inzicht in juridische en arbeidsrechtelijke gevolgen van traumatisch letsel. Inzicht in stepped care voor deze doelgroep. Omgaan met problematiek zoals de onverzekerde/illegale patiënt.

Organisatie:

Verdelen van tijd en aandacht over de verschillende afdelingen vraagt een strakke weekorganisatie. Een goed onderscheid in hoofd- en bijzaken is essentieel.

Professionaliteit

Leerdoelen op dit gebied hangen af van eigen input van de AIOS.

Hoe ga ik leren?

Indeling zal zijn: 50% revalidatiegeneeskunde, 50% psychiatrie

1e maand accent gericht op diagnostiek (revalidatiegeneeskunde / psychiatrie)

2e maand accent gericht op interventies in de ziekenhuisfase, MDO, MPU.

3e maand accent gericht op regionaal netwerk (in ieder geval Basalt NAH afd, en andere verwijsinstellingen)

Cursussen en literatuur:

Acute Medical Rehabilitation, Stam / Buyruk

Basis cursus NAH (januari 2021)

https://www.kennisnetwerkcva.nl/wp-content/uploads/2018/08/Richtlijn-Neuropsychiatrische-gevolgen-na-NAH-bij-volwassenen-2017.pdf

Regionaal onderwijs 1e vrijdag van de maand (OOR Leiden)

Wekelijks overleg vakgroep psychiatrie (dinsdag middag)

Wekelijks refereerlunch op woensdag (vakgroep revalidatiegeneeskunde HMC)

Show-and-tell

Het gaat in deze stagebeschrijving om de ziekenhuisfase bij complexe NAH patiënten. Iedere revalidatiearts die op een NAH afdeling in een revalidatiecentrum komt te werken zal goed bekend moeten zijn met de complexiteit die in de ziekenhuisfase kan spelen bij deze patiënten groep. En ook voor iedere toekomstige ziekenhuis revalidatie is de kennis die je hier op kunt doen een must.

Het HMC is een STZ ziekenhuis, gelegen in de binnenstad van Den Haag. We zien hier een uiterst gevarieerde, leerrijke patientpopulatie, zoals de originele Hagenezen maar ook patienten uit alle windstreken (expats, vluchtelingen, etc).

Neem contact op mocht je interesse hebben!

Henk Arwert 06 51409017

Samenwerkende instellingen
Basalt Den Haag
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling