terug

Ouderenpsychiatrie Keuze

Opleiding tot psychiater: verdieping

Duur
24 maanden
Wat gaat de aios leren?

GGzE is in de regio Eindhoven dé specialist voor behandeling en ondersteuning van mensen met vaak meervoudige, complexe en vaak langdurende psychiatrische en psychosociale problemen. Wij zijn een instelling met een grote diversiteit aan klinische, semimurale en ambulante cliëntenzorg. ​ Hierdoor heb je als AIOS de gelegenheid om je breed te ontwikkelen, maar is er ook verdieping en profilering mogelijk.

Veel stagemogelijkheden
Je kunt op verschillende afdelingen werken zowel klinisch als ambulant en daardoor ervaring opdoen met veelsoortige problematiek.
Er zijn twee zorglijnen nl gerontopsychiatrie en neuropsychiatrie waar cliënten behandeld worden vanaf 60 jaar.
Bij de zorglijn neuropsychiatrie zijn ook cliënten jonger dan 60 jaar in behandeling. Er wordt tevens aan wetenschappelijk onderzoek en innovatie gedaan en er zijn mogelijkheden om promotieonderzoek te doen in nauwe samenwerking met o.a. de universiteit Maastricht en de TU/e.

Binnen GGzE werken we met multidisciplinaire teams waarbij zoveel mogelijk gewerkt wordt met persoonlijke diagnostiek en zorg op maat. Een dynamisch geheel en erg gericht op goede samenwerking binnen en buiten de teams om zodoende tot een goede behandeling voor de cliënt te komen. Je werkt samen met de staf- en teamleden van de betreffende afdelingen en krijgt supervisie van een psychiater.

OOR regio
De opleiding tot psychiater van GGzE maakt deel uit van de Onderwijs en Opleidingsregio Zuid Oost Nederland - kortweg OOR ZON - waarin 13 regionale opleidings- en zorginstellingen samenwerken. We werken in deze opleiding nauw samen met Mondriaan en de Universiteit Maastricht. Je volgt het onderwijs dan ook in Eindhoven en Maastricht.

Hoe ga ik leren?

Je bent als AIOS inzetbaar op een afdeling binnen GGzE ouderenpsychiatrie(Nestor) . De keuze voor de afdeling is -mede- afhankelijk van jouw ervaring en interessegebied en gebeurt in overleg met de opleider(s). Je diagnosticeert, behandelt en begeleidt zelfstandig cliënten onder supervisie van een ouderenpsychiater. Het doel van de behandeling is ten alle tijde om zo snel mogelijk de psychische conditie van de cliënt te verbeteren en de cliënt optimaal te laten functioneren in zijn/haar systeem.

De opleiding
Je doet zoveel mogelijk ervaring op met het diagnosticeren en behandelen van oudere cliënten in zowel de klinische als ook de ambulante setting.

Onderwijs
Vanaf April 2022 is er wekelijks op dinsdagmiddag een gezamenlijk cursorisch onderwijsprogramma voor de AIOS (bestaande uit een sterke psychotherapie en neuroscience leergang), gegeven door experts van GGzE, Mondriaan en de Universiteit Maastricht. Daarnaast is er landelijk onderwijs in de ouderenpsychiatrie in Utrecht. Aanvullend biedt GGzE haar AIOS elke maandagmiddag een eigen onderwijsprogramma aan, dat wordt aangepast aan de informatiebehoefte van de AIOS zelf. Tenslotte heeft de ouderenpsychiatrie tweewekelijks op de maandagen een eigen onderwijsprogramma, casuïstiek en complicatiebesprekingen.

Show-and-tell
  • GGzE ouderenpsychiatrie heeft een opname- en vervolgafdeling gerontopsychiatrie en voor de zorglijn neuropsychiatrie is er ook een opname en vervolgafdeling.
  • Ook ambulant zijn er over de hele breedte van de neuro- en gerontopsychiatrie stagemogelijkheden binnen GGzE Nestor.
  • Een stage binnen team gerontopsychiatrie ambulant geeft mogelijkheid tot diagnostiek en behandeling van de volledige breedte van psychiatrische problemen bij ouderen. Er is een onderverdeling in verschillende teams met nauwe onderlinge samenwerking: angst- en stemmingsstoornissen, persoonlijkheid en psychose en ontwikkelingsstoornissen en LVB. Er kan dus gekozen worden voor een brede stage, maar anderzijds behoort een meer specifieke focus ook tot de mogelijkheden.
  • Binnen het ambulante team neuropsychiatrie zijn er mogelijkheden tot het doen van diagnostiek en behandelingen bij gecombineerd neurocognitieve en psychiatrische problematiek; waarbij er een uitgesproken multidisciplinaire aanpak is.
  • Daarnaast heeft AIOS ouderenpsychiatrie de gelegenheid om te participeren in het consultatieteam en consulten te doen in diverse verpleeghuizen in Eindhoven en de Kempen en bij de meerzorgafdelingen in Eindhoven.
  • De AIOS heeft de mogelijkheid om deel te nemen aan de radiologie besprekingen in het Catharina Ziekenhuis waarbij aangevraagde cerebrale beeldvorming in een multidisciplinaire context (radioloog, geriaters) besproken kan worden.
  • Indien gewenst kan een stage geregeld worden op de afdeling geriatrie van het Catharina Ziekenhuis. Met de geriaters bestaat een nauwe samenwerking, zij doen de supervisie over de somatiek.
  • Er zijn substantiële vergoedingen voor de kosten van cursorisch onderwijs, literatuur, congresbezoek en leertherapie.
Image
Samenwerkende instellingen
Catharina Ziekenhuis
Mondriaan Zorggroep
Maastricht Universitair Medisch Centrum MUMC
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling