terug

Jeugdpsychiatrie Keuze

Opleiding tot psychiater: verdieping

Duur
24 maanden
Wat gaat de aios leren?

GGzE is in de regio Eindhoven dé specialist voor behandeling en ondersteuning van mensen met vaak meervoudige, complexe en vaak langdurende psychiatrische en psychosociale problemen. Wij zijn een instelling met een grote diversiteit aan klinische, semimurale en ambulante cliëntenzorg. ​ Hierdoor heb je als AIOS de gelegenheid om je breed te ontwikkelen, maar is er ook verdieping en profilering mogelijk.

Veel stagemogelijkheden
Je kan op veel verschillende afdelingen werken. Er zijn speciale centra voor psychotische stoornissen (high & intensive care unit voor crisisopnames, ACT-teams voor vroege/eerste psychose en FACT), spoedeisende psychiatrie, angst- en stemmingsstoornissen, persoonlijkheidsstoornissen, psychotrauma, autisme, psychiatrie en verstandelijke beperking en er is samenwerking in de opleiding tot klinisch geriater. Er is een groot supraregionaal/landelijk centrum forensische psychiatrie (De Woenselse Poort). En een deel van de opleiding wordt gevolgd in een algemeen ziekenhuis (Catharina Ziekenhuis Eindhoven). Er wordt tevens veel aan wetenschappelijk onderzoek en innovatie gedaan en er zijn mogelijkheden om promotieonderzoek te doen in nauwe samenwerking met o.a. de Universiteit Maastricht, de Universiteit van Tilburg en de TU/e. Binnen de kinder- en jeugdpsychiatrie bestaat er een onderzoeksgroep forensische geestelijke gezondheidszorg

Binnen GGzE werken we met multidisciplinaire teams waarbij zoveel mogelijk gewerkt wordt met persoonlijke diagnostiek en zorg op maat. Een dynamisch geheel en erg gericht op goede samenwerking binnen en buiten de teams om zodoende tot een goede behandeling voor de cliënt te komen. Je werkt samen met de staf- en teamleden van de betreffende afdelingen en krijgt supervisie van een psychiater.

OOR regio
De opleiding tot psychiater van GGzE maakt deel uit van de Onderwijs en Opleidingsregio Zuid Oost Nederland - kortweg OOR ZON - waarin 13 regionale opleidings- en zorginstellingen samenwerken. We werken in deze opleiding nauw samen met Mondriaan en de Universiteit Maastricht. Je volgt het onderwijs dan ook in Eindhoven en Maastricht. Voor wat betreft het onderwijs binnen het profiel kinder- en jeugdpsychiatrie werken we ook nog samen met Karakter in Nijmegen.

Hoe ga ik leren?

Je bent als AIOS inzetbaar op een afdeling binnen kinder- en jeugdpsychiatrie GGzE. De keuze voor de afdeling is -mede- afhankelijk van jouw ervaring en interessegebied en gebeurt in overleg met de opleider(s). Je diagnosticeert, behandelt en begeleidt zelfstandig cliënten onder supervisie van een kinder- en jeugd psychiater. Het doel van de behandeling is ten alle tijde om zo snel mogelijk de psychische conditie van de cliënt te verbeteren en de cliënt zo optimaal mogelijk te laten functioneren in zijn/haar systeem.

De opleiding
Je doet zoveel mogelijk ervaring op met verschillende leeftijdsgroepen betreffende kinderen en jeugd van 0-23 jaar. Ook doe je zowel ervaring op binnen onze verschillende poliklinische (ambulante) afdelingen als op de verschillende klinische afdelingen.

Onderwijs
Vanaf April 2022 is er wekelijks op dinsdagmiddag een gezamenlijk cursorisch onderwijsprogramma voor de AIOS (bestaande uit een sterke psychotherapie en neuroscience leergang), gegeven door experts van GGzE, Mondriaan en de Universiteit Maastricht. Daarnaast zijn er jaarlijks een aantal landelijke opleidingsdagen kinder- en jeugdpsychiatrie voor alle AIOS kinder- en jeugdpsychiatrie. Aanvullend biedt GGzE haar AIOS elke maandagmiddag een eigen onderwijsprogramma aan, dat wordt aangepast aan de informatiebehoefte van de AIOS zelf.

Show-and-tell
  • GGzE ambulante psychiatrie voor kinderen- en jeugd bevat poliklische afdelingen voor infantpsychiatrie, het jonge kind, jeugd, forensische jeugdpsychiatrie, een polikliiniek voor adolescenten, eetstoornissen en (intersectorale) FACTteams
  • GGzE kinder- en jeugdpsychiatrie heeft klinieken voor crisisopname jeugd (de Wederik), orthopsychiatrie (de Catamaran orthopsychiatrie), forensische jeugdpsychiatrie (als enige kliniek in Nederland; de Catamaran kliniek voor forensische jeugdpsychiatrie) en "trainingshuis" de Schakel
  • De AIOS kinder- en jeugdpsychiatrie doet consulten o.a. bij de combinatie jeugdzorg, care2u, Lunetzorg en bij de kindergeneeskunde/medische psychologie in het Catharinaziekenhuis
  • Twee TOPGGz afdelingen aanwezig: De Catamaran (forensische Kinder- & Jeugdpsychiatrie) en VIBE (detectie vroegpsychose)
  • Substantiële vergoedingen voor de kosten van cursorisch onderwijs, literatuur, congresbezoek en leertherapie
  • Fysieke en mentale fitheid van onze medewerkers is belangrijk: je kunt gebruik maken van o.a. bedrijfsfitness
  • Werken en leren bij GGzE betekent ontplooiing en ontwikkeling in de breedste zin van het woord
Image
Samenwerkende instellingen
Catharina Ziekenhuis
Mondriaan Zorggroep
Maastricht Universitair Medisch Centrum MUMC
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling