terug

Basisopleiding Psychiatrie

Opleiding tot psychiater bij GGzE: algemeen en profilering

Duur
24 maanden
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

GgzE biedt een competente en professionele omgeving waarbij je voldoende gestimuleerd en begeleid wordt bij je professionele en persoonlijke ontwikkeling. Het aanleren van een education-permanente houding staat daarbij centraal met een vragende wetenschappelijk en therapeutische houding. Dit zorgt er voor dat je helder, kritisch en zorgvuldig kunt denken, verstandig kunt handelen met het hart op de juiste plaats. Aspecten welke nodig zijn voor het uitoefenen van het complexe medische vak Psychiatrie.

De opleiding Psychiatrie is gebaseerd op het Landelijk Opleidingsplan voor de geneeskundige vervolgopleiding Psychiatrie “De Psychiater: Medisch expert, Sociaal maatschappelijk betrokken, Professioneel”, welke sinds 1 juli 2020 van kracht is. Je wordt generalistisch opgeleid tot psychiater, waarbij het tevens tot de mogelijkheden behoort om je in verschillende aandachtsgebieden te profileren zoals de kinder- en jeugdpsychiatrie, ouderenpsychiatrie, transculturele psychiatrie of forensische psychiatrie”.

Binnen GGzE werken we met multidisciplinaire teams waarbij zoveel mogelijk gewerkt wordt met persoonlijke diagnostiek en zorg op maat. Een dynamisch geheel en erg gericht op goede samenwerking binnen en buiten de teams om zodoende tot een goede behandeling voor de cliënt te komen. Je werkt samen met de staf- en teamleden van de betreffende afdelingen en krijgt supervisie van een psychiater.

OOR regio
De opleiding tot psychiater van GGzE maakt deel uit van het Onderwijs en Opleidingscluster Zuid Oost Nederland - kortweg OOR ZON - waarin 13 regionale opleidings- en zorginstellingen samenwerken. De opleiding wordt vormgegeven door drie instroominstellingen, namelijk GGzE, Mondriaan en Maastricht Universitair Centrum. Je volgt het onderwijs dan ook afwisselend in Eindhoven en Maastricht.

Hoe ga ik leren?

Je bent als AIOS inzetbaar op een afdeling binnen GGzE. De keuze voor de afdeling is -mede- afhankelijk van jouw ervaring en interessegebied en gebeurt in overleg met de opleider(s). Je diagnosticeert, behandelt en begeleidt zelfstandig cliënten onder supervisie van een psychiater. Het doel van de behandeling is ten alle tijde om zo snel mogelijk de psychische conditie van de cliënt te verbeteren en de cliënt zo optimaal mogelijk te laten functioneren in zijn/haar systeem.

De opleiding

  • Duur: De nominale duur van de opleiding is 4,5 jaar. In die tijd wordt je als AIOS opgeleid tot een breed inzetbare psychiater met kennis van en inzicht in de ontwikkeling en het beloop van psychiatrische stoornissen. Dit vereist onder meer dat de je ervaring opdoet in verschillende behandelcontexten en je verdiept in de kenmerken van patiënten in verschillende levensfasen: kinder- en jeugd (0-23 jaar), volwassenen (16-65 jaar) en ouderen (60+). Je wordt dus opgeleid in de psychiatrie van de hele levensloop
  • Competenties: de opleiding leidt op tot het competentieprofiel van de psychiater. Dit competentieprofiel is analoog aan de algemene competenties voor de geneeskundig specialist, uitgewerkt aan de hand van de zeven Can-MEDS-competentiegebieden. Het verwerven van deze competenties gebeurt gedurende de opleiding door werkplekleren, cursorisch onderwijs en discipline overstijgend onderwijs.
  • EPA’s: In de opleiding zijn benodigde kennis, vaardigheden en gedrag uitgewerkt in de Entrustable Professional Activities (EPA’s). Ze vormen de basis voor de inrichting, competentieontwikkeling en beoordeling in de opleiding.
  • Leerlijnen: gedurende de opleiding lopen er drie leerlijnen welke betrekking hebben op het handelen van de psychiater:
    1. Medisch expert; met als onderwerpen diagnostiek en indicatiestelling, behandeling en behandelvormen, somatiek, communicatie, wetenschappelijke vorming en ethiek en wetgeving.
    2. Sociaal maatschappelijk betrokken; met als onderwerpen netwerkgeneeskunde, medisch leiderschap en doelmatige zorg, voorlichting en onderwijs. NB Je doet ervaring op met maatschappelijke taken in ten minste vier korte maatschappelijke stages/stageopdrachten die gekoppeld zijn aan deze onderwerpen.
    3. Professionaliteit; met als onderwerpen zelfkennis en zelfreflectie, reflectie in relatie tot anderen en professionele deugden

Onderwijs
Vanaf April 2022 is er wekelijks op dinsdagmiddag een gezamenlijk cursorisch onderwijsprogramma voor de AIOS (bestaande uit een sterke psychotherapie en neuroscience leergang), gegeven door experts van GGzE, Mondriaan en de Universiteit Maastricht. Aanvullend biedt GGzE haar AIOS elke maandagmiddag een eigen onderwijsprogramma aan, dat wordt aangepast aan de informatiebehoefte van de AIOS zelf.

Show-and-tell
  • Er gebeurt veel onderzoek en zorginnovatie die gericht is op continue verbetering van de patiëntenzorg.
  • Een wetenschapsstage of het doen van promotieonderzoek tijdens de opleiding is ook zeker mogelijk
  • Onderzoek en zorginnovatie die gericht is op continue verbetering van de patiëntenzorg.
  • Supraregionaal/landelijk centrum forensische psychiatrie aanwezig: De Woenselse Poort
  • Twee TOPGGz afdelingen aanwezig: De Catamaran (forensische Kinder- & Jeugdpsychiatrie) en VIBE (vroegpsychose centrum: VIP, Consultatie en Vroegdetectie)
  • Breed scala aan stages mogelijk op het gebied van psychotherapie, transculture psychiatrie, verstandelijke beperking, beleidspsychiatrie en ziekenhuispsychiatrie
  • Substantiële vergoedingen voor de kosten van cursorisch onderwijs, literatuur, congresbezoek en leertherapie
  • Fysieke en mentale fitheid van onze medewerkers is belangrijk: je kunt gebruik maken van o.a. bedrijfsfitness
  • Werken en leren bij GGzE betekent ontplooiing en ontwikkeling in de breedste zin van het woord
Image
Samenwerkende instellingen
Catharina Ziekenhuis
Mondriaan Zorggroep
Maastricht Universitair Medisch Centrum MUMC
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling