terug

Volwassenpsychiatrie Consultatieve volwassenenpsychiatrie

Ziekenhuispsychiatrie; Franciscus Gasthuis Rotterdam

Duur
6 maanden
12 maanden
9 maanden
Wat gaat de aios leren?

Stage-omschrijving:

De stage bestaat uit een deel poliklinische behandeling en intakes, en een deel consultatieve/ziekenhuispsychiatrie. Er is een gevarieerd patiëntenaanbod, regelmatige werkbegeleiding en mentoraat door enthousiaste psychiaters en een goede sfeer binnen het team. Er wordt deelgenomen aan de interne referatencyclus, intervisie en behandelplanbesprekingen. De AIOS nemen deel aan de centraal georganiseerde opleidingsactiviteiten van GGZ Delfland. Er is onder andere een POP-poli waarin wordt samengewerkt met o.a. gynaecologen en kinderartsen, daarnaast zijn er regelmatig overlegmomenten en gezamenlijke behandelingen of gelijktijdige consultering van patiënten samen met somatisch artsen. Ook wordt er door de psychiaters deelgenomen aan het MDO van de pijnpoli, geheugenpoli, kwetsbare zwangeren en wellicht binnenkort ook de bariatrische chirurgie. Tevens worden er BOPZ-beoordelingen op de SEH van dit ziekenhuis gedaan.

Leerdoelen:

Tijdens de stage leert de AIOS multidisciplinair werken binnen consultatie- en liaisonpsychiatrie, suïciderisico taxaties doen en het diagnosticeren en behandelen van diverse psychiatrische en psychosomatische problematiek en de meest voorkomende ziektebeelden op een algemene volwassenenpolikliniek.

In de ziekenhuispsychiatrie behoud je als toekomstig psychiater affiniteit en kennis op somatisch vlak, en werk je zij aan zij met somatische collega’s in goed onderling overleg – een zeer prettige en boeiende werkwijze.

Praktisch:

De stage consultatieve en ziekenhuispsychiatrie in het FG duurt 6 of 12 maanden, is onderdeel van het algemene deel of van het aandachtsgebied volwassenenpsychiatrie en bestaat uit een combinatie van ambulante psychiatrie met een duidelijk focus op ziekenhuispsychiatrie. De taken en verantwoordelijkheden worden aangepast aan de fase van de opleiding waarin de AIOS zit.

Hoe ga ik leren?

Bij GGZ Delfland kan na het algemene deel ook de opleidingen in de aandachtsgebieden volwassenenpsychiatrie en ouderenpsychiatrie worden gevolgd. Voor de kinder- en jeugdpsychiatrie kan wel het algemene deel van de opleiding bij GGZ Delfland gevolgd worden, maar het specialistische onderdeel zal aansluitend bij een andere instelling moeten plaatsvinden.

Naast de praktische vaardigheden is er veel aandacht voor het competentiegericht leren. Een psychiater biedt daarbij supervisie, gericht op de dagelijkse patiëntenzorg. Een andere psychiater begeleidt de aios als mentor, waarbij het vooral om de persoonlijke ontwikkeling gaat. Bij aanvang van de opleiding maakt de aios samen met de opleider een persoonlijk opleidingsplan.

GGZ Delfland werkt met vier andere opleidingsinrichtingen samen in het Consortium Zuidwest-Nederland. Het verplichte psychotherapieonderwijs en het cursorisch onderwijs worden centraal verzorgd. Verder wordt er samengewerkt met het Vlietland Ziekenhuis, waar het opleidingsonderdeel ziekenhuispsychiatrie kan worden gedaan.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling