terug

Volwassenpsychiatrie Ambulante volwassenenpsychiatrie

Ambulante diagnostiek en behandeling voor jonge patiënten (18-30 jaar, soms ouder) met (vermoeden van) een 1e psychose. We werken in principe altijd samen met familie en naasten van de patiënt.

Duur
6 maanden
12 maanden
Wat gaat de aios leren?

Locatie van het DVI-team is in hartje centrum van Amersfoort, op 10 minuten lopen van het centraal station.
We bieden ambulant diagnostiek en behandeling voor jonge patiënten (18-30 jaar, soms ouder) met (vermoeden van) een 1e psychose. We werken in principe altijd samen met familie en naasten van de patiënt.

We starten zo snel mogelijk met behandeling. Vroege interventie verkleint immers de impact van psychotische klachten op de rest van het leven van patiënten en hun naasten. Tegelijkertijd doen we diagnostiek naar de onderliggende oorzaak van de psychotische symptomen, die heel divers kan zijn.

Naast gedegen diagnostiek en behandeling van de klachten zijn wij vanaf het begin ook gericht op herstel: behoud of starten van opleiding of werk, sociale contacten, woonsituatie etc. Wij bieden een breed pakket aan behandelmogelijkheden. Patiënt en familie hebben contacten met hun vaste SPV en psychiater (i.o.), waarbij we huisbezoeken kunnen doen. We hebben psycho-educatiegroepen voor patiënten en voor familieleden en patiënten kunnen deelnemen aan de loopgroep en de lotgenotengroep. Verder bieden we psychologische behandeling (oa CGT en EMDR), verslavingsbehandeling, maatschappelijk werk, systeemtherapie en IPS (individual placement and support) gericht op opleiding en werk.

De AIOS doen intakes bij nieuwe patiënten en zien veel verschillende beelden. Ook qua behandeling kunnen de AIOS veel verschillende dingen doen. Naast gesprekken met patiënten en families, zowel op kantoor als bij huisbezoeken, kunnen ze samen met een SPV de psycho-educatiegroepen voor patiënten en familieleden doen. Psychotherapieën onder supervisie van onze psycholoog en systeembehandelingen onder supervisie van onze systeemtherapeut zijn mogelijk. De AIOS participeren in de diensten voor de regio Eemland van GGZ Centraal.

Het DVI-team is opleidingsminded. Naast een AIOS is in het team ook een PIOG (GZ-psycholoog in opleiding). Tijdens de stage volgen de AIOS de landelijke onderwijsmodule sociale en spoedeisende psychiatrie. Er is aandacht voor het leren van de rol als psychiater in samenwerking met andere disciplines en voor beleidspsychiatrische aspecten.
We horen terug dat AIOS dit een leuke en leerzame stage vinden en dat de AIOS zich welkom voelen.


Hoe ga ik leren?

Gegevens DVI:

Aantal intakes per week 2

Totale caseload AIOS: start met 30-40 opbouwen tot max 70.

Duur stage 6 maanden; kan ook 12 maanden als basis- en aandachtsgebiedstage achter elkaar gevolgd worden.

Disciplines DVI: SPV, APV (ambulant verpleegkundige), VS, psycholoog, PIOG, psychiater, AIOS, IPS, MW, systeemtherapeut, verslavingsdeskundige, ervaringsdeskundige

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling