terug

Jeugdpsychiatrie Ambulante kinder- en jeugdpsychiatrie

Kinder & jeugd psychiatrie stage - FACT -GGz Breburg

Duur
6 maanden
9 maanden
Wat gaat de aios leren?

Tijdens de stage zullen de AIOS leren over verschillende aspecten van de langdurige behandeling en ambulante behandeling van psychische aandoeningen bij jongeren tussen de 16 en 23 jaar. Enkele leerpunten zijn:

  • Diagnostiek van ontwikkelings- en psychiatrische stoornissen: De focus ligt op het diagnosticeren van ontwikkelingsstoornissen, persoonlijkheidsproblemen, stemmingsstoornissen, suïcidaliteit, verslaving, psychotische stoornissen en trauma bij kinderen en adolescenten.

  • Behandeling van complexe problematiek: De AIOS zal vaardigheden ontwikkelen in het behandelen van stagnatie in de ontwikkeling en het omgaan met algemene ziektebeelden in de kinder- en jeugdpsychiatrie, waarbij diverse therapeutische benaderingen en interventies worden toegepast.

Deze stage biedt de AIOS de kans om praktijkervaring op te doen en expertise te verwerven in het diagnosticeren en behandelen van complexe psychiatrische problemen bij kinderen en adolescenten, waardoor ze effectief kunnen bijdragen aan hun zorg en welzijn.

Hoe ga ik leren?

De AIOS zal leren door diverse taken:

  • Verrichten van intakes: Het uitvoeren van intakegesprekken om een grondig begrip te krijgen van de patiënt en zijn situatie.

  • Diagnostiek: Het uitvoeren van psychiatrisch onderzoek en ontwikkelingsanamnese, evenals het indiceren en integreren van psychodiagnostisch onderzoek en vaktherapeutisch onderzoek. Daarnaast zal de AIOS leren over procesdiagnostiek en het beoordelen van suicidaliteit.

  • Behandeling: Het bieden van psycho-educatie en individuele begeleiding, mogelijk samen met casemanagers en/of psychiaters. Ook zal de AIOS participeren in psychotherapeutische interventies en medicamenteuze behandeling.

  • Deelname aan behandelbesprekingen: Actieve betrokkenheid bij behandelbesprekingen en deelname aan digibord overleggen, waarbij behandelplannen worden besproken en aangepast.

  • Outreachend werken: De mogelijkheid om deel te nemen aan consulten en detachering bij ketenpartners om zo een breder inzicht te krijgen in het zorglandschap en de samenwerking met andere instellingen.

  • Onderzoek en begeleiding: De kans om onderzoek bij te wonen en betrokken te zijn bij begeleidingstrajecten, met name gericht op Het Jonge Kind en de Spoedmodule.

Deze gevarieerde leerervaringen bieden de AIOS de mogelijkheid om een brede kennisbasis en diverse vaardigheden te ontwikkelen binnen de kinder- en jeugdpsychiatrie, waardoor ze effectief kunnen bijdragen aan de zorg voor jonge patiënten.

Image
GGz Breburg
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling