
Basisopleiding Psychiatrie Ambulante volwassenenpsychiatrie
Stage Behandelcentrum Eetstoornissen bij GGz Breburg
Tijdens de stage zullen de AIOS leren over verschillende aspecten van de diagnostiek en behandeling van eetstoornissen. Enkele leerpunten zijn:
-
Diagnostiek: De focus ligt op het diagnosticeren van eetstoornissen en het identificeren van psychiatrische co-morbiditeit, waarbij inzicht wordt verkregen in ontwikkelings- en systemische factoren.
-
Behandeling: De AIOS zal leren over psychiatrische psychotherapie en het uitvoeren van ambulante en dagklinische behandelingen voor eetstoornissen, waaronder anorexia nervosa, bulimia nervosa en vreetbuienstoornis.
Deze stage biedt de AIOS de mogelijkheid om praktijkervaring op te doen en cruciale vaardigheden te ontwikkelen voor het behandelen van patiënten met eetstoornissen binnen zowel ambulante als dagklinische behandelsettings.
De stage is beschikbaar voor AIOS vanaf het derde jaar van de opleiding of later (, in elk geval na psychotherapieonderwijs CGT). Dit zorgt ervoor dat de AIOS voldoende kennis en ervaring hebben opgedaan in eerdere jaren van de opleiding, waardoor ze optimaal kunnen profiteren van de leerervaringen en verantwoordelijkheden die deze stage met zich meebrengt.
Tijdens de stage zullen de AIOS leren door middel van diverse taken en verantwoordelijkheden:
-
Verdeling in tijd werkzaamheden: De AIOS zal leren werken met een mix van deeltijdse en ambulante zorg, waarbij 40% van de tijd aan deeltijdse en 60% aan ambulante zorg wordt besteed.
-
Intakes en diagnostiek: De AIOS zal leren hoe intakes worden uitgevoerd en diagnostische processen worden geleid om een goed beeld te krijgen van de patiënten.
-
Psychiatrische consulten: De AIOS zal betrokken zijn bij het uitvoeren van psychiatrische consulten binnen het behandelteam.
-
Individuele behandelingen: De AIOS zal individuele behandelingen uitvoeren, zowel farmacotherapie als psychotherapie, zoals Cognitieve Gedragstherapie (CGT) en Mentalization-Based Treatment (MBT).
-
Co-therapeut in groeps- en/of systeemtherapieën: De AIOS zal als co-therapeut betrokken zijn bij groeps- en/of systeemtherapieën om verschillende behandelmethoden te ervaren en te leren toepassen.
-
Uitzetten van behandelbeleid: De AIOS zal betrokken zijn bij het uitzetten van behandelbeleid rondom eigen patiënten, in samenwerking met verpleging, psychologen, sociaal psychiatrisch verpleegkundigen (spv) en vaktherapeuten.
-
Consulten aan externe partners: De AIOS zal ook consulten geven aan externe partners om samenwerking en afstemming van zorg te bevorderen.
Deze taken bieden de AIOS de mogelijkheid om praktijkervaring op te doen en cruciale vaardigheden te ontwikkelen voor het zelfstandig uitvoeren van diagnostiek, behandeling en zorgmanagement binnen de psychiatrie.
