terug

Differentiatiestage Oncologie

uro-oncologie + Robot

Duur
3 maanden
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Het Franciscus Gasthuis en Vlietland (hierna te noemen Franciscus) is een top klinisch ziekenhuis waar hoog complexe zorg wordt geleverd. Het Franciscus is een regionaal verwijscentrum voor patiënten met een niertumor.Het Franciscus locatie Gasthuis herbergt het Prostaatcentrum zuidwest Nederland waarbij er een nauwe samenwerking is met de afdeling oncologie van het Franciscus, met de Erasmus MC afdelingen urologie, oncologie en radiotherapie, het Anser operatiecentrum voor prostaatcarcinoom en de ziekenhuizen uit de omgeving. Er is een groot aanbod aan robot geassisteerde nieringrepen. Er vinden ca 250 robot geassisteerde nieroperaties per jaar plaats. Dit resulteert in 3 volle dagen robot-OK per week (di, wo, vr).De AIOS neemt in de volle breedte kennis van de diagnostiek en behandeling van de belangrijkste urologische tumoren (prostaat, nier en blaas) inclusief de oncologische zorgpaden.De AIOS gaat leren een gedifferentieerde nier – en prostaatkanker poli te doen en meelopen in het blaascentrum.Afhankelijk van meegebrachte ervaring worden operatieve (robot) ingrepen als nefrectomie, partiele nefrectomie en nefro-ureterectomie maar ook de pelvine lymfklierdissectie aangeleerd dan wel verder ontwikkeld. Interventie technieken als MRI-echo fusie- en perineale prostaatbiopten en echogeleide (nierbiopten) kunnen worden aangeleerd.

Hoe ga ik leren?

De AIOS zal begeleid worden door een vaste uroloog die ook de vorderingen bijhoudt. Afhankelijk van het niveau van de AIOS zal er meer zelfstandig gedaan kunnen worden. De AIOS zal zelf met zijn/haar begeleider een persoonlijk opleidingsplan maken. Dit zal voorafgaande aan de stage besproken worden zodat bij de start van de stage alles geregeld is. De AIOS zal zijn eigen spreekuur krijgen waar zo veel mogelijk de nadruk zal liggen op patiënten met oncologsiche ziekten. De AIOS zal gemiddeld 1-2 dagen op OK staan waarbij de nadruk zal liggen op oncologische behandelingen. De vakgroep heeft gemiddeld 2 operatie kamers per dag tot zijn beschikking. Er zijn zeer ervaren robot operateurs die gewend zijn assistenten/fellows op te leiden op de robot. Onder supervisie worden laparoscopische (robot geassisteerde) operaties uitgevoerd. Er is een dagelijkse overdracht waarbij we zowel de indicaties voor het OK programma bespreken als complexe cases aan de orde komen.Meekijken bij de operaties in het Anser operatiecentrum ka worden geregeld.Indien gewenst kan er ruimte worden gemaakt om nader kennis te nemen van de radiotherapeutische technieken door meelopen met onze radiotherapeut-oncologen.Er is een multidisciplinair prostaatcentrum waar de AIOS actief kan participeren.Er worden MRI-echo-fusiebiopten gedaan. Trans rectaal en perineaal. Er is 2 x per week een prostaat MDO.Er is 1 x per week een regionaal nier MDO.

Show-and-tell

De vakgroep bestaat uit 11 urologen, 3 AIOS en 2 ANIOS. Binnen de vakgroep zijn een aantal urologen met de differentiatie oncologie en robot chirurgie. De vakgroep urologie is een enthousiaste groep urologen die bekend staat om het prettige en open leerklimaat. Er zijn diverse locaties waar poli wordt gedaan (Vlietland/Berkel/Haven). Alle operaties vinden plaats op de locatie Gasthuis. Sinds 2018 worden alle prostatectomiën uitgevoerd in het ANSER operatiecentrum.

Samenwerkende instellingen
Erasmus Medisch Centrum
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling