terug

Differentiatiestage endo-urologie en complexe steenbehandeling

Endo-urologie stenen

Duur
3 maanden
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Het Franciscus gasthuis is een regionaal verwijscentrum voor ingewikkelde steen pathologie. De AIOS zal dus blootgesteld worden aan zowel de “gewone” als de complexe steen pathologie. Denk hierbij aan stenen in hoefijzer nieren/afgietsel stenen en tertiare verwijzingen. De AIOS zal zijn eigen spreekuur krijgen waar zo veel mogelijk de nadruk zal liggen op patiënten met nier en/of ureterstenen. In het Franciscus zijn alle behandelmogelijkheden aanwezig (PCNL/URS/ESWL/laparoscopie/robot-chirurgie). Tevens verrichten wij gecombineerde ingrepen waarbij er tegelijkertijd een PCNL en een URS gedaan worden. De AIOS zal gemiddeld 1-2 dagen op OK staan waarbij de nadruk zal liggen op niersteen behandelingen. De vakgroep heeft gemiddeld 2 operatie kamers per dag tot zijn beschikking. Tevens is er de mogelijkheid om te werken op een hybride OK. De AIOS zal leren gebruik te maken van ondersteunende apparatuur zoals holmiun-YAG laser, thulium laser en verschillende methode voor het verguizen en fragmenteren van stenen.

Ingrepen aantallen binnen ons centrum >170 PCNL’s, >170 URS, >150 nefrectomien, >150 ESWL procedures.

Hoe ga ik leren?

De AIOS zal begeleid worden door een vaste uroloog die ook de vorderingen bijhoudt. Afhankelijk van het niveau van de AIOS zal er meer zelfstandig gedaan kunnen worden. Er is een dagelijkse overdracht waarbij we zowel de indicaties bespreken voor het OK programma en complexe casus bespreken. Het Franciscus gasthuis is een top klinisch ziekenhuis waar hoog complexe zorg wordt geleverd. De AIOS zal zelf met zijn/haar begeleider een persoonlijk opleidingsplan maken. Dit zal voorafgaande aan de stage besproken worden zodat bij de start van de stage alles geregeld is.

Show-and-tell

De vakgroep bestaat uit 11 urologen, 3 AIOS en 2 ANIOS. Binnen de vakgroep is een aantal urologen met de differentiatie endo-urologie en metafylaxe. De vakgroep urologie is een enthousiaste groep urologen die bekend staat om het prettige en open leerklimaat. Er zijn diverse locaties waar poli wordt gedaan (Vlietland/Berkel/Haven). Alle operaties vinden plaats op de locatie Gasthuis.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling